Egy rejtélyes női betegség, amit felfázásnak hiszel: húgycsőgyulladás

A gyakori vizelési inger és a fájdalom nem mindig hólyaghurutot jelez.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos nő életét keseríti meg a visszatérő felfázás - más néven hólyaghurut. A szebbik nem képviselőinek körülbelül a fele legalább egyszer felfázik élete során, 20%-uk számára pedig visszatérő betegséget jelent a hólyaghurut. A betegség tünetei azonban könnyen összetéveszthetők egy másik egészségügyi problémával: a húgycsőgyulladással.

Gyanús tünetek

Mivel a húgycsőgyulladás tünetei sok tekintetben megegyeznek a felfázáséval, könnyen összekeverheted a két betegséget. A pontos diagnózishoz tehát orvosi vizsgálatra van szükség, ám az alábbi jelek okot adhatnak a gyanakvásra.

A húgycsőgyulladás jelei

  • Gyakori vizeletürítés.
  • Fájdalmas vizeletürítés.
  • A húgycső - olykor gennyes - váladékozása.

Miért alakul ki?

A húgycsőgyulladás hátterében számos ok meghúzódhat. Többnyire mikroorganizmusok, például a hüvelyben vagy a bőrön található Candida gomba, esetleg nemi úton terjedő betegség - például chlamydia vagy gonorrhea - okozza a fertőzést.

Ritkábban vegyi anyagok, például fürdősó vagy spermicid készítmény által okozott irritáció vagy allergia váltja ki. Ha a betegség szexuális érintkezéssel áll összefüggésben, úgy a tünetek az együttlétet követő 24 órán belül jelentkeznek.

A 15 legjobb természetes gyulladáscsökkentő

Nézegess képeket!

Elolvasom

A diagnózis

Rendkívül fontos, hogy minél előbb orvoshoz fordulj, mivel a betegség nem csupán fájdalmas, de súlyos következményekkel is járhat. Szélsőséges esetben például a húgycső szűkületét okozhatja - minek következtében fokozódik a hólyagra és a vesékre leselkedő fertőzés veszélye. A fertőzés vizeletvizsgálattal kimutatható.

A vizelettenyésztés során vizsgálják a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, ami lehetővé teszi a legmegfelelőbb antibiotikumos kezelés kiválasztását. A cisztoszkópia már egy bonyolultabb eljárás, melyre szerencsére nincs szükség minden esetben. Ha azonban a húgycsőgyulladás nem múlik el, oka ismeretlen marad, a húgyhólyagot és a húgycsövet endoszkópos módszerrel vizsgálják.

Gyógymódok és megelőzés

Antibiotikum-kúra

Mivel a húgycsőgyulladás leggyakrabban bakteriális eredetű, antibiotikumos kezelésre lesz szükség. Fontos, hogy a gyógyszert az orvos által előírt adagban és ideig fogyaszd, ellenkező esetben többet árthatsz vele, mint amennyit használsz. A kúrát érdemes kiegészítened probiotikus termékekkel is. A gyógyszer szedése után újabb vizeletvizsgálatra lesz szükség, hogy kiderüljön, eredményes volt-e a kezelés.

Minél több folyadék

A kezelést érdemes kiegészítened néhány házi gyógymóddal is. Alapvetően fontos, hogy minél több folyadékot - szénsavmentes ásványvizet, teát - fogyassz. Bár a vizeletürítés fájdalmas lehet a betegség alatt, a fokozott folyadékbevitellel felgyorsítható a gyógyulás, hiszen így könnyebben távoznak a kórokozók a húgycsőből.

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Szexuális higiénia

Ha a húgycsőgyulladás a szexuális együttlétekkel hozható összefüggésbe, szenteljetek nagyobb figyelmet a higiéniának. Ugyanakkor az sem jó, ha túlzásba viszed a tisztálkodást: ne használj túl durva tisztálkodószereket a genitáliák környékén. Apróságnak tűnhet, de lényeges, hogy az együttlétet követően kiürítsd a hólyagot. Így ugyanis nagyobb eséllyel távozhatnak a húgycsőbe került a kórokozók.

Cikkünk az Alexandra Kiadó A nők egészsége című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük