Ilyen betegséget okozhat egy rossz anyagú bugyi - Az égő érzés 9 lehetséges oka

Ezek lehetnek a kellemetlen tünet hátterében.

Égő érzés okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A női hüvelyben jelentkező fájdalmas, égő érzésnek számos oka lehet, amelynek fontos utánajárni.

Dr. Karászi Viktória, a Nőgyógyászati Központ nemigyógyásza, bőrgyógyász szakorvos összegzéséből kiderül, hogy az irritációtól a menopauzán át a nemi úton terjedő betegségekig többféle lehetőség is felmerülhet, amelyek kezelése természetesen szintén különbözik.

Hüvelyi égő érzés okai

A vagina égő érzése, fájdalma nem természetes állapot, különösen, ha más tünetek is csatlakoznak mellé. A kivizsgálásnak tehát nemcsak az a jelentősége, hogy megszűnjenek a tünetek, de az is, hogy a pontos diagnózisra építve megkezdődhessen a célzott kezelés, amivel akár az esetleges súlyosabb következmények is megelőzhetők - hangsúlyozza dr. Karászi Viktória, a Nőgyógyászati Központ nemigyógyásza, bőrgyógyász szakorvos. - Érdemes röviden áttekinteni a gyakori okokat.

GettyImages-520201003
Fotó: Letizia McCall / Getty Images Hungary

Irritáció, kontaktallergia

Bizonyos anyagok (tisztálkodószerek, műanyag alsónemű) irritálhatják a vagina érzékeny bőrét, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek azzal. Az égő érzés mellett fájdalom, viszketés is jelentkezhet, amelyek egy idő után orvosi kezelést is igényelnek az irritáló anyag kerülésén túl.

Ennél egy fokkal súlyosabb a genitális kontaktallergia, amikor az immunrendszer túl érzékenyen reagál egyes anyagokra. Ilyen lehet például a latex, a spermicidek, egyes gyógyszerek, tisztálkodószerek, fémek, sőt a vizelet egyes összetevői és a sperma is. Ebben az esetben allergiavizsgálattal lehet meghatározni az allergént, és így kizárni a vele való érintkezést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Bakteriális vaginózis

Amikor bizonyos típusú baktériumokból túl sok halmozódik fel a vaginában, az felboríthatja a normális hüvelyflórát. A bakteriális vaginózis nem mindig okoz tünetet, de ha mégis, az égő érzésen kívül feltűnő lehet a fájdalom, a viszketés, a szürkés-fehéres folyás és a kellemetlen szag, főként szexuális aktus után. A bakteriális vaginózis nemcsak önmagában jelenthet problémát, de növelheti a nemi úton terjedő betegségek rizikóját is, ezért fontos az orvosi kezelés.

Gombás fertőzés

A vagina égő érzésének egyik tipikus oka a candida gomba elszaporodása, ami folyással, irritációval, viszketéssel, fájdalmas szexuális együttléttel és fájdalmas vizeléssel is járhat. Bármely nő szembesülhet a gombás fertőzéssel, de a terhesség, a hormonális fogamzásgátlás, a cukorbetegség, az immunrendszeri betegségek és az antibiotikumszedés növelheti a kockázatot. Az orvos gombaellenes szereket rendelhet el a kivizsgálás után.

GettyImages-643755289
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Húgyúti fertőzés

A tévesen felfázásnak is nevezett fertőzés érintheti a húgyhólyagot, húgycsövet, és súlyosabb esetben akár a vesére is terjedhet. A tünetek a vizeléskor jelentkező égő érzés, a gyakori vizelési inger, a zavaros vizelet, a komoly hólyagfájdalom és esetleg a vér megjelenése a vizeletben. A páciensnek sok folyadékot kell fogyasztania, és az orvos elrendelhet antibiotikumos kezelést is, kiújulás esetén pedig többféle vizsgálatra is szükség lehet.

Trichomoniasis

A Trichomonas vaginalis nevű kórokozó szexuális úton terjed, meglehetősen gyakori nemi betegségnek számít. A vagina égő érzésén túl viszketés, pirosság, vizeléskor jelentkező diszkomfort, erőteljes, kellemetlen szagú hüvelyi folyás hívhatja fel a fertőződésre a figyelmet. A kivizsgálás után szájon át szedhető gyógyszerrel kezelendő.

Gonorrhoea

A nemi úton terjedő fertőzés okozója egy Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium, ami a méhnyak, a méh és a petevezeték nyálkahártyáján telepszik meg. A fiatalok közt gyorsan terjedő fertőzésnél a nők égő érzést tapasztalhatnak vizelés közben, és akár a menzesztől független vérzés is jelentkezhet. A kezelés ebben az esetben is gyógyszerrel történik.

GettyImages-1482617537
Fotó: airdone / Getty Images Hungary

Chlamydia

Szintén baktérium okozza ezt a szexuális úton terjedő fertőzést, ami leggyakrabban „néma” marad, ugyanis az esetek nagyobb részében egyáltalán nem okoz tünetet. Ha mégis, akkor a nők fokozódó vaginális folyásra, szex és vizelés közben jelentkező fájdalomra és akár vérzésre figyelhetnek fel. Ez a fertőzés antibiotikummal kezelendő.

Genitális herpesz

A herpesz bőr-bőr kontaktussal terjedő fertőzés, és bár férfiak is elkaphatják, a nők jóval fogékonyabbak rá. Ha egyszer valakinél megjelenik a herpeszvírus, egy életen át a szervezetben maradhat, tünetmentes és panaszt okozó időszakokat váltogatva. Utóbbinál jellemző az égő, viszkető érzés a vaginában, az influenzaszerű tünetek, a megnagyobbodott nyirokcsomók, a fájdalmas vizelés és a megváltozott jellegű folyás. A herpesz látható hólyagokkal is járhat. A kezelés antivirális szerekre épül, de a vírus maga nem irtható ki a szervezetből.

Menopauza

A menopauza beállta előtt a változó hormonháztartás tüneteket okozhat a vaginában is, például égő érzést, ami főként szexuális együttlét alatt jelentkezik. Ezenkívül hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavar, vaginális szárazság, fejfájás, hangulatváltozás jellemezhetik az átmenet időszakát, bár a panaszok nem mindenkinél erőteljesek. Amennyiben mégis, hormonpótló terápiát rendelhet el a nőgyógyász.

Tályogok is kialakulnak, ha nem kezelik a hüvelygyulladást: miért veszélyes az öndiagnózis?

Jól kezelhető az intim probléma, amint van rá lehetőség, érdemes felkeresni egy szakorvost.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük