Az egészségromboló munkahely 4 tényezője

Rengeteg veszéllyel járhatnak azok a gépek, melyeket nap mint nap használsz. De egészségkárosító lehet az egyterű iroda és a stressz is.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán több időt töltesz a munkahelyeden, mint szeretnél. Ez pedig elveszi az idődet olyan dolgoktól, melyek sokkal fontosabbak lennének számodra – például a család vagy a barátok. De, ha ez még nem lenne elég, a munkahelyeden számos olyan káros hatás is érhet, mely rombolhatja az egészségedet.

A monitor átka

A monitorok a televízióhoz hasonlóan működnek. A képernyőn egy felgyorsult elektronnyaláb fut végig működés közben, mely elektromágneses szennyeződést okoz. Mindez pedig káros hatással van az immunrendszerre. Mindössze napi négyórányi monitor előtt töltött idő elegendő ahhoz, hogy legyengüljön az immunrendszered, arról már nem is beszélve, hogy a szemedet is károsítja.

Hogy valamit javíts a helyzeten, ajánlott óránként egyszer felállni, vagyis magára hagyni a monitort. Sétálj kicsit, próbáld pihentetni a szemedet. A mozgás egész testednek is jót fog tenni. Járasd be kicsit az izmaidat, hogy ne gémberedjenek el a tagjaid.

Az egér és a billentyűzet sem veszélytelen

Nem teljesen veszélytelen az egér és a billentyűzet használata sem. A vezérlésükhöz szükséges apró mozdulatok rossz hatással lehetnek az inak működésére. Amennyiben pedig az inak begyulladnak, nyomhatják az idegeket, mely akár komoly mozgásszervi problémát is okozhat. Egyes kutatások szerint elegendő félórányi egér- és billentyűhasználat ahhoz, hogy kéz- vagy akár vállfájdalmat okozzon. Ráadásul a használat közben begyulladt ízületek kihatnak az egész testedre.

Ma már léteznek olyan ergonomikus billentyűzetek, melyekkel kényelmesebbé válhat a gépelés. A klasszikus klaviatúrák esetében zárt a csukló, a könyök és a váll pedig leszorított helyzetben van, ami hosszútávon igen megerőltető és fárasztó lehet. Ezzel szemben a modern, ergonomikus billentyűzeteken a betűket két részre osztották, és kissé elfordították, hogy jobban simuljon a kéz alá.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az egyterű iroda problémája

Egyre népszerűbbek hazánkban is az egyterű irodák. Egy ausztrál kutatás szerint ugyanis 20%-os költségcsökkentés érhető el velük. Ugyanakkor azt is gondolhatod, ha nem vagy elszeparálva egy külön irodában, az jó hatással lehet közérzetedre. Ám egy ausztrál tanulmányban Vinesh Oomen ennek épp az ellenkezőjét bizonyította be. Az egyterű irodákban dolgozó emberek 90%-a számol be káros pszichés és egészségügyi következményekről. A dolgozók vérnyomása rendszerint az egészséges érték felett van, ráadásul az ilyen irodákban jellemzően gyakrabban cserélődnek a kollégák – mely azt mutatja, hogy feltehetően nem érzik jól magukat a munkahelyen.

Mindennek hátterében több ok is meghúzódik. Egyrészt az ilyen munkahelyeken jóval gyorsabban terjedhetnek a különféle vírusok és baktériumok egyik emberről a másikra – így gyakoribbak a megbetegedések. Másrészt a nagyobb zaj pszichés frusztrációt és kevésbé hatékony munkatempót is eredményez. A dolgozókat zavarja, hogy a kollégák esetleg láthatják a monitorukat. Ezáltal, valamint annak köszönhetően, hogy a munkatársak hallhatják személyes telefonbeszélgetéseiket, leszűkül a magánszférájuk.

Személyi tényező

Talán ritkán fogalmazódik meg benned, hogy egy kellemetlen kollégával – rosszabb esetben főnökkel – való együttműködés ugyanúgy káros lehet az egészségedre, mint az elektromos készülékek vagy az egyterű iroda. Biztosan neked is volt már olyan kollégád, akinek személyiségét, stílusát nem tudtad elviselni. A helyzet egyáltalán nem veszélytelen, hiszen komoly stresszt okozhat egy pesszimista vagy éppen rosszindulatú munkatárs jelenléte az irodában. A stressz pedig olyan súlyos problémákhoz vezethet, mint az alvászavar, a depresszió és a szorongás. De eredményeképpen kialakulhatnak akár szív- és érrendszeri betegségek is.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
  • emésztőrendszeri betegség
  • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
  • tünetek és betegségek
  • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük