Valóban egészségesebb a barna, mint a fehér cukor? 3 gyakori tévhit az édesítőszerekkel kapcsolatban

Lerántjuk a leplet a hiedelmekről.

Édesítőszerekkel kapcsolatos tévhitek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban az elérhető és alkalmazott édesítőszerek tárháza egyre nagyobb, és egyre több olyan élelmiszerrel találkozhatunk a polcokon, amelyek a cukor mellett vagy helyett más édesítőszereket is tartalmaznak. Ezért nagyon fontos, hogy ismerd a megfelelő alkalmazásukat és a szervezetre gyakorolt hatásukat. 

Három gyakori tévhit az édesítőszerekkel kapcsolatban

Annak ellenére, hogy az édesítőszereket rendszerint felülvizsgálja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, számos tévhit kering a köztudatban róluk. A jelenségnek az sem kedvez, hogy az elmúlt időszakban számos típus veszélyeire hívták fel a figyelmet. Mint arról a Femina is beszámolt, az aszpartám és az aceszulfám-K káros hatását kutatások sora bizonyította.

GettyImages-1303134474
Fotó: PatriciaEnciso / Getty Images Hungary

A PLOS Medicine 2022-es kutatása során, melyben több mint százezer felnőtt vett részt, megállapították, hogy a mesterséges édesítőszereknél, azon belül is különösen az aszpartámnál és az aceszulfám-K esetében fokozott a rákkockázat. Az Environmental Health Pesrpectives folyóirat 2006-os kutatásában pedig szó szerint multipotenciális rákkeltő anyagnak nevezte.

De valóban minden édesítőszer rákkeltő?

Azt kell mondjuk, hogy nem, csak ismerni kell a fogyasztásával kapcsolatos szabályokat és a napi megengedett bevitelt (ADI). Ennek eredménye lehet egy adott mennyiség melyet milligramm/testtömeg kilogramm/nap mértékegységben adnak meg, de előfordul az is, hogy nem adnak meg ilyen értéket. A nem meghatározott ADI esetében a természetesen előforduló mennyiség, vagy a szabályoknak megfelelő mennyiség az élelmiszerekben nem veszélyes az egészségre vonatkozóan. Tehát ha ezeket a határértékeket betartod, akkor az ilyen édesítőszereket tartalmazó termékek fogyasztása biztonságosnak minősül. Viszont a nem meghatározott ADI-val rendelkező élelmiszerek esetében is szükséges a mértékletesség betartása. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A barna cukor egészségesebb, mint a kristálycukor?

Gyakori tévhit a diétázók és életmódváltók körében, hogy a barna cukor egészségesebb és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos kristálycukor. Azonban összességében elmondható, hogy összetételükben nem különböznek egymástól, tehát táplálkozás-élettanilag egyik sem „egészségesebb” a másiknál. A különbség leginkább a gyártási folyamatukban van, illetve a barna cukor valamivel több ásványi anyagot tartalmaz, de ez nem indokolja, hogy előnyben részesítsd. 

Az energiamentes édesítőszerekből bármennyit ehetsz?

Az energiamentes édesítőszerek esetében rendkívül csábító lehet, hogy nem viszel be kalóriát a fogyasztásukkal. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azonban kiemeli, hogy a legtöbb esetben meghatározott napi megengedhető bevitelük van, amit fontos betartani. 

GettyImages-1061897792
Fotó: annick vanderschelden photograph / Getty Images Hungary

WHO legújabb ajánlása szerint az energiát nem adó édesítőszerek (non-sugar sweeteners) használata nem ajánlott a testsúlycsökkentés eléréséhez, érdemes inkább arra törekedni, hogy csökkentsük cukorbevitelünket, és természetes cukrokból (például gyümölcsök) fedezzük a napi szükségletünket. Továbbá az egészséges táplálkozásnak megfelelően igyekezz az ételeid édesítését csökkenteni, és a legszükségesebb esetben alkalmazni édesítőket, legyen szó természetes vagy mesterséges édesítőszerekről.

Olvass tovább! Nem csak a rákkockázatot növelheti az aszpartám: nagyon súlyos dolgok derültek ki erről az édesítőszerről

Az aszpartám egy a sok mesterséges édesítőszer közül, amit több mint 6 ezer termékben használnak, az Európai Unió területén E 951-ként is jelölhetik az összetevők között. 

Nem csak a rákkockázatot növelheti az aszpartám: nagyon súlyos dolgok derültek ki erről az édesítőszerről

Az aszpartám elképesztően káros hatással bírhat a szervezetre, amiről megannyi kutatás készült az elmúlt évtizedek során.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük