Kemikáliák és veszélyes vegyületek: az e-cigi nem sok jóval kecsegtet
Az elektromos cigaretta töltéséhez használatos liquidek hasonlóan káros és idegen anyagokat tartalmaznak a szervezet számára, mint a hagyományos dohányáruk.

vaping ecigi elektromos cigaretta (4)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzás káros hatásaival mindenki tisztában van, leszokni viszont elég nehéz róla. Sokan ezért az elektronikus cigaretta felé fordulnak, ami az elmúlt években igen nagy népszerűségre tett szert, különösen a fiatalok körében.

A szakértők azonban óva intenek: a dohányzók jobban teszik, ha véglegesen a füstmentes élet mellett teszik le a voksukat, ugyanis - bár a hagyományos cigarettánál kevesebb méreganyagot tartalmaz - nem teljesen ártalmatlan.

Párolgó vegyületek

Az elektromos cigaretta lényege, hogy nem kell meggyújtani, hanem a benne lévő folyadék, az úgynevezett e-liquid hevítéséből keletkező gőz kelt füstérzetet a használóban. A dohányzás élménye így megmarad, de a füstben lévő káros anyagok, például a szén-monoxid és a kátrány nélkül.

vaping ecigi elektromos cigaretta (1)

Az elsősorban dohányzásról való leszokásra kifejlesztett, akkumulátorral működtethető e-cigaretta töltőanyaga készen is megrendelhető, de saját magának is összeállíthatja a használó. Ez azt jelenti, hogy az arányokat, ízesítéseket önként keverheti ki, egyéni ízlésnek megfelelően.

De mégis, mit tartalmaz, ami miatt veszélyesnek titulálható? A töltőfolyadék alapját általában glicerin vagy propilén-glikol, illetve e kettő keveréke képezi. Az iparilag növényekből kinyert, sűrű füstű glicerint desztillált vízzel vegyítik a lágyabb füst érdekében. A gyógyszertárban is kapható, szappangyártás melléktermékeként ismert anyag nem újdonság, éppúgy, ahogy az aromát adó adalékanyagok sem. Nincs külön e-cigarettázásra kifejlesztett ízesítés, az élelmiszeriparban használatos változatok vannak forgalomban, melyek jól oldódnak glicerinnel vagy propilén-glikollal. Koffeinoldat vagy akár édesítőszer is kerülhet az e-liquidbe, ami az ízélmény fokozását és a nikotin kiváltását segíti.

A hevítés nincs rájuk jó hatással, egyes kutatások szerint az egyik legismertebb rákkeltő anyag, formaldehid szabadul fel a liquid melegítésekor. A formaldehid a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet által hivatalosan is rákkeltőnek minősített vegyület. A kutatások egyelőre a glicerin és a propilén-glikol kölcsönhatása során fedezték fel mérhető mennyiségben a káros anyagot, de további kísérletek folynak ezen a területen.

Az e-cigaretta gőze a tüdő alveoláris makrofágjaiban gyulladást is okozhat: ezek a sejtek lennének a felelősek az immunválaszokért és a légzőszerv védelméért. Károsodásuk lehetővé teszi a bejutást a külső kórokozóknak, allergéneknek, baktériumoknak.

Nikotin

Mivel a legtöbben leszokás miatt vagy egészségesebb dohányalternatívaként kezdik el használni, egy bizonyos mennyiségű nikotint kevernek a folyadékba. A hiedelemmel ellentétben a nikotin alapvetően nem rákkeltő, azonban távol áll az ártalmatlan kémiai vegyületektől: függőséget okozó, veszélyes méreganyag.

Az e-cigaretta tehát a jelenlegi tanulmányok szerint a hagyományosnál egészségesebb alternatívának számít, viszont, miután nincs régóta forgalomban, nincs kutatás, ami a hosszabb távú hatásaival foglalkozik. A legegészségesebb természetesen mind az aktív, mind a passzív dohányzás kerülése, beleértve az elektromos cigaretták nikotinos és nikotinmentes típusait is. Ahogy a diéta során sem ajánlott a barna cukor, de az édesítőszerek se, a dohányzásra is igaz, hogy a teljes önmegtartóztatás vezet az egészséges életmódhoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Nézd meg ezt is - A dohányzás szervkárosító hatása

A leszokás minden esetben előnyödre válik: ezek a képek sokkolnak, és garantáltan elgondolkoztatnak, hogy letedd a cigit.

Ezt is szeretjük