Hány szál cigit szívsz naponta? Ennyi C-vitamint kell enned
A dohányzás elvonja a szervezetedből a C-vitamint. Vajon mekkora dózissal pótolhatod?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzás amellett, hogy a tüdőrákos megbetegedések nagy részével összefüggésben áll, további legalább 12 féle rákbetegség kialakulásában is szerepet játszik.

Mindennek oka, hogy több mint 400 káros anyagot lélegzel be egyetlen szál cigarettával, ugyanakkor a dohányzás elvon egy, az immunrendszer működése szempontjából létfontosságú vitamint a szervezetből.

Hány milligramm C-vitamint kellene szedned naponta?

Mivel a cigarettában lévő nikotin serkenti az anyagcserét, gátolja a C-vitamin felszívódását. Kutatások szerint egyetlen szál cigaretta 25-100 milligramm C-vitamint von el a szervezettől.

Ha tehát napi 10 szál cigarettát szívsz, akár plusz 1000 milligramm C-vitaminra is szükséged lehet. Napi 1000 milligramm C-vitamin fogyasztásával azonban el is érted a szervezet telítődési szintjét. Egy 1250 milligrammos tablettának például kevesebb, mint 50%-a szívódik fel, a többi a vizelettel ürül. Ezzel tehát egyfajta sakk-matt helyzet állt elő, amelyet úgy orvosolhatsz, hogy 200 milligrammos dózisokra osztod a napi C-vitamin-adagodat. És leszoksz a cigiről.

6 bevált dolog nikotinéhség ellen

Ha nem vagy híve a rágóknak, a tapaszoknak vagy a mágneses rezonanciának, lapozd át az alábbi galériát, és tudd meg, milyen módszerekkel csökkentheted a nikotinéhséget!

Ezt is szeretjük