Halált okozó bőrszépítő: Magyarországon is betiltják a Diane 35-öt?
Hazánkban is felfüggesztik a sokak által fogamzásgátlónak használt tabletta forgalmazását?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Négy, mélyvénás trombózis miatt bekövetkezett haláleset köthető az elmúlt 25 évben Franciaországban a Diane 35 tablettához - közölte néhány hete a francia gyógyszerészeti ügynökség.

A tabletta gyártását azóta felfüggesztették Franciaországban, hazánkban azonban jelenleg is forgalomban van. Várható a gyógyszer visszavonása Magyarországon?

Franciaországban már nem fogalmazzák a Diane 35-öt

A német Bayer konszern 1987 óta forgalomban lévő, eredetileg a pattanásos bőr kezelésére szolgáló hormonkészítményét elsősorban fogamzásgátlóként használták, mivel megakadályozza a peteérést. A halálesetek miatt azonban felfüggesztették a forgalmazását, a felfüggesztés három hónap múlva lép életbe.

Trombózisveszély!

Több mélyvénás trombózis miatt bekövetkezett haláleset köthető az elmúlt 25 évben Franciaországban a Diane 35 tablettához. A trombózis azt jelenti, hogy vérrög alakul ki a szervezet valamelyik mélyen futó vénájában.

A mélyvénás trombózis lehet jóindulatú is, sok esetben magától megszűnik, ám veszélyes szövődményeket, tüdőembóliát vagy agyvérzést is okozhat.

Hazánkban is felfüggesztik a tablettát?

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet orvosigazgatója az InfoRádióban elmondta, hogy a következő időszakban fokozottan figyelni fognak a Diane 35 tablettával kapcsolatos bejelentésekre.

Pozsgai Csilla szerint a kockázat nem akkora mértékű, hogy indokolt lenne a gyógyszer visszavonása. Hazánkban eddig egyetlen, 2002-es halálesetről tudnak, mely a kezelőorvos szerint összefüggésben állhat a Diane 35 szedésével.

Mikor írják fel a tablettát?

A gyógyszer minden esetben vényköteles, és bár leállítja a peteérést, fogamzásgátlóként nem adható. A szakorvos elvileg csak olyan betegségek kezelésére írhatja fel a tablettát, melyeket túlzott férfihormon-termelődés okoz. Ilyen például a férfiakra jellemző kopaszodás nőknél, a túlzott szőrnövekedés, de leggyakrabban a pattanásos bőr súlyosabb formáinak orvoslására használják.

Ezt is szeretjük