A demencia új típusát azonosították: emberek millióit félrediagnosztizálhatták miatta
Amerikai kutatók a demencia új típusát azonosították, tünetei csaknem teljesen hasonlóak az Alzheimer-kóréihoz.

demencia 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idős páciensek millióit diagnosztizálhatták korábban tévesen, akár egyharmaduk is a demencia egy másik formájában szenvedhet - a rendkívüli felfedezésről a BBC értesült először.

A most azonosított kór, a LATE - limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy - leginkább a nyolcvan év felettieket sújtja. Ebben a korcsoportban öt ember közül egy szenved a betegségtől a tudósok szerint, akik több ezer elhunyt mintáit elemezve ismerték fel az új kórt.

Időnként csak a halál után lehet a demencia jeleit az agyban megfigyelni

Időnként csak a halál után lehet a demencia jeleit az agyban megfigyelni, nincs olyan teszt, amelyik kimutatná. A LATE-re a TDP-43 nevű fehérjék agyi felhalmozódása jellemző, az Alzheimer-kórra két másik fehérje, az amiloid és a tau lerakódásai.

A tudósok régóta nagy erőkkel keresik a gyógymódot, a betegség sok oka és típusa miatt eddig eredménytelen volt a munka, az elbutulásra jelenleg sincs hatásos kezelés. Az új kór jobb megismerése új gyógymódok kifejlesztéséhez vezethet a kutatók szerint.

Rengeteg kutatás vár még az orvosszakértőkre

Pete Nelson, a tanulmány vezető szerzője, a Kentucky Egyetem tudósa elmondta, hogy az általuk LATE-nek nevezett betegség mindig is jelen volt.

- Az Alzheimer-kór olyasmi, amiről mindenki tudja, hogy elbutulást okoz, ám más betegségek is állhatnak a tünetek hátterében. Amit mi LATE-nek neveztünk, az egyik leggyakoribb az okok közül. Sok a tennivaló, terápiákat kell kidolgozni rá, a mi munkánk jelentheti a kiindulópontot - magyarázta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hozzátette, hogy az eddig Alzheimer-kórral diagnosztizáltak közül sokan kétségkívül az újonnan felfedezett betegségben szenvedtek. Robert Howard, a University College London tudósa szerint valószínűleg ez az utóbbi öt év legfontosabb tanulmánya a demencia kutatásában.

Gerincvelő-implantátumok 

Három, gerincvelősérült férfin tesztelték az implantátumokat svájci kutatók, hatalmas sikerrel. Az eszköz nemcsak önmagában pótolta a sérült gerincvelő funkcióját, de hatására az idegrostok is elkezdtek újraépülni.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük