A demencia megelőzése kellemes is lehet - A már kialakult tüneteket is enyhítik a kis kedvencek

Hatalmas örömöt és meglepő, jótékony testi-lelki hatásokat hozhat a kedvenccel töltött idő.

demencia kutya nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem csupán a kutyákkal töltött idő hat jótékonyan az egészségre, hanem ugyanennyire áldásos az is, ha valaki macskát, nyulat, teknőst vagy akár ezek plüssfiguráját simogatja - jelent meg a felejtek.hu oldalán.

Egy friss kutatás szerint 10%-ot csökkent azoknak a vérnyomása, akik naponta negyed órán át simogattak kutyát vagy akár csak egy plüssállatot. Az érintéssel ugyanis a test természetes "jóllétet fokozó" hormonjai szabadulnak fel, mint a szerotonin és oxitocin. Emellett a kortizol, a "stresszhormon" szintje is csökken a vérben. A szerotonin olyannyira fontos anyag testben, hogy az antidepresszánsok is ennek a hormonnak a hatásait próbálják szimulálni.

A napi kontaktus jelentősen csökkenti nemcsak a vérnyomást, hanem az egyének szorongását is, mellyel kifejezetten ajánlott kiegészítő terápiát jelentenek minden mentális betegségben, köztük az Alzheimer-kórban és más demenciákban is.

Az állatok az élet más területén is számos kedvező hatással bírnak

Egy német kutatásban az derült ki, hogy akik állatokkal együtt nőnek fel, nemcsak jobb immunrendszerrel rendelkeznek későbbi életük során, hanem sejtjeikben alacsonyabb a stresszre adott gyulladásos immunválaszok szintje is, mint az állatokat mellőző környezetben növekedett személyeké.

demencia macska 1
Fotó: elenaleonova / Getty Images Hungary

Egy idősek otthonában végzett kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy a kiskutyákkal eltöltött időt kifejezetten komoly társas ingernek élték meg az ott élők. Egészen annyira, hogy kevésbé érezték magukat magányosnak egy-egy ilyen alkalom után, mint amikor emberek között voltak ugyanennyi időt.

Depresszió ellen

Az állatok ráadásul közvetett módon hatékony antidepresszánsok is. A kutyákkal bizony mindennap kell sétálni, a testmozgás pedig olyannyira jót tesz a mentális egészségnek, hogy rendszeresen végezve az antidepresszánsokkal és bizonyos terápiákkal is képes lehet felvenni a versenyt. A terápiás kutyák alkalmazása mellett mindezeken túl a tapasztalatok szerint a fájdalomcsökkentő gyógyszerek dózisát is rendszeresen csökkenteni lehet.

Az agy számára már maga az állatok látványa is komoly előnyökkel jár. Egy kifejezetten Alzheimer-kórral élőket vizsgáló kísérlet során azok a betegek, akik egy akvárium előtt étkeztek, többet ettek, és kevesebbet ringatták magukat előre-hátra.

demencia depresszió kutya
Fotó: berkozel / Getty Images Hungary

Szőrös kedvenceink arra is rávesznek bennünket, hogy másokkal kapcsolatba lépjünk. A kutyasétáltatás során szinte elkerülhetetlen, hogy mások társaságában töltsünk hosszabb-rövidebb időt, ami segít a magányérzet csökkentésén. A tudományos eredmények alátámasztják a társas interakciók fontosságát, csökken a depresszió, és nagyobb az esély a hosszú életre is a megfelelő kapcsolatok ápolásának köszönhetően.

Az állatokkal kialakított kapcsolat akkor is nagy segítséget jelent, amikor a nehéz helyzetekkel kell megküzdeni. Kutyák, cicák vagy más háziállat könnyen ráhangolódik az érzésekre, hangulatra, és minden állattartó ismeri azt a kellemes érzést, amit a kedvencükkel való összebújás jelent. Az Amerikai Szívtársaság jelentése szerint a háziállattartás csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és hozzájárul a hosszabb élethez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érdekes módon ráadásul nem csupán szőrös barátok segítenek megbirkózni a depresszióval. Egy kutatásban például öt tücsköt bíztak az idős résztvevők gondjaira. Nyolc héttel később azok, akik a rovarokért feleltek, kevésbé voltak depressziósak, mint a tücsökkel nem foglalkozó társaik.

Nagy elköteleződést jelent a háziállatok tartása, ám akinek belefér életébe és lehetőségeibe, hatalmas örömöt és jótékony testi-lelki hatásokat hozhat mindennapjaiba a kedvenccel töltött idő.

Fotókon a segítőkutyák és gazdáik különleges kapcsolata

Az emberek és kedvenceik között gyakran alakul ki utánozhatatlan kötelék, ami pedig talán minden másnál szorosabb, ha a segítőkutyákról van szó. Ők képesek teljesen megváltoztatni, jobbá tenni gazdáik életét és olyan támaszt nyújtani nekik, amilyet senki más nem tudna.

„Teljesen új ember lettem miatta” – Fotókon a segítőkutyák és gazdáik különleges kapcsolata

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük