Gyulladáscsökkentő, stabilizálja a vércukorszintet és nagyon finom: a datolyaszilva itthon is termeszthető

Édes íze és gazdag tápanyagtartalma miatt a datolyaszilva nem csupán finom, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai is kiemelkedőek.

A datolyaszilva fogyasztása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A datolyaszilva, más néven hurma vagy khaki, egy Kínában honos ősi gyümölcs, amely ma már világszerte ismert és kedvelt, Magyarországon főleg Baranyában termesztik. Az érett datolyaszilva mézédes ízét sokan szeretik, és igazi tápanyagbomba is. A Fuyu és Hachiya fajták a legismertebbek, előbbi már közvetlenül a szüretelés után fogyasztható, utóbbi csak érett állapotában, mert fanyar az íze.

A datolyaszilva fogyasztása

A datolyaszilva tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gazdag A-, C-, E- és K-vitaminban, valamint mangánban és rézben. Emellett alacsony kalória- és magas rosttartalommal bír, így remek választás azoknak, akik odafigyelnek a testsúlyukra.

datolyaszilva 1
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Antioxidánsokban, például flavonoidokban és béta-karotinban is bővelkedik. Ezek az anyagok védik a szervezetet az oxidatív stressztől, csökkentve a szívbetegségek, rák és más krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát. C-vitamin-tartalma révén ugyancsak hozzájárul a gyulladásos folyamatok enyhítéséhez.

Emellett gazdag tanninokban és flavonoidokban, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez és az LDL („rossz”) koleszterin szintjének mérsékléséhez. Ezen tulajdonsága miatt támogatja a szív- és érrendszer egészségét, magas rosttartalma révén jót tesz az emésztésnek, harmonizálja a bélflórát és stabilizálja a vércukorszintet is.

A datolyaszilva jelentős mennyiségű A-vitamint, valamint luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a szem egészségéhez. Ezek a tápanyagok csökkenthetik az időskori makuladegeneráció kockázatát.

Friss gyümölcsként nyersen elrágcsálva, joghurtba keverve, süteményekben vagy akár szószokban is felhasználható. Héjastul meg lehet enni, ha már megérett, de sokan kikanalazzák a húsát.

Aszalva kitűnő nassolnivaló, míg piték és pudingok alapanyagaként is megállja a helyét. Arról, hogy hogyan finom a datolyaszilva, itt tudhatsz meg többet.

A datolyaszilva tehát egy ízletes gyümölcs, mely számos módon hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Érdemes gyakrabban fogyasztani, hiszen nemcsak a tányérodat, hanem az életedet is gazdagabbá teheti.

4 immunerősítő bogyó a téli erdőből a kökénytől a somig: sokkal jobbak az egzotikus gyümölcsöknél

A téli bogyós gyümölcsök remekül fedezik a szervezet vitaminszükségletét.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük