Vérrögök a menstruációs vérben: mennyire kell megijedni, ha ezt látod odalent?

Számtalan oka lehet, a súlyosaktól az egészen enyhékig.

Darabos vérzés okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat, a megszokottól eltérő menstruációs vér sok nőnek ad aggodalomra okot.

Ilyen panasz lehet például a darabos vérzés, vagyis ha kisebb-nagyobb vérrögök jelennek meg a menstruáció során. Hogy ez miért fordulhat elő, illetve, hogy kóros állapotról van-e szó, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.

Gyakori panasz a darabos vérzés

Sok nő megfigyelheti, hogy a menstruációs vérzés során párszor kocsonyás állagú, némileg sötétebb, alvadt vér is távozik, főleg a vérzés erősebb napjain. Ez az esetek többségében természetes, mert a leváló méhnyálkahártya olykor nagyobb darabokban távozik.

Azt azonban fontos tudni, hogy ha túl sok és túl nagy méretű vérrög keletkezik, ami ráadásul fájdalmas és erős menstruációval is párosul, az komolyabb problémákat is jelezhet.

Polip is okozhatja

A polip egy jóindulatú hámdaganat, az orr és a végbél mellett a méhben is ugyanúgy megjelenhet. Leggyakrabban rendszertelen ciklus, pecsételő vérzés és meddőség hívja fel rá a figyelmet, de mellette az erős és darabos menstruáció is jelezheti. Ultrahangos vizsgálat során felmerülhet a gyanú, ám a legpontosabb képet méhtükrözéssel lehet megkapni. Minden esetben szükség van szövettani elemzésre is, hogy kizárhassák a rosszindulatú daganat jelenlétét.

Vetélést is jelenthet

A terhesség legelején a legtöbb nő nem is sejti, hogy áldott állapotba került, hiszen gyakran az első jel, hogy jócskán késik a menstruáció. Ha pár napot csúszik a vérzés, ám az bővebb, fájdalmasabb és darabosabb a megszokottnál, akkor meglehet, hogy bár létrejött a fogantatás, bizonyos okok miatt még a legelején megszakadt a terhesség. Amennyiben már az orvos is megerősítette a terhesség tényét, ennél a típusú vérzésnél bizonyos terhességi hét után orvosi beavatkozásra, kisebb műtétre van szükség.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Daganat is előidézheti

A darabos vérzést okozhatja polip, ami egy jóindulatú daganat. Más jóindulatú elváltozások is kiválthatják a panaszt, mint például az izomdaganat, vagyis mióma. A sokszor meddőséget is okozó daganat ultrahangon jól látható, és kezelése lehet gyógyszeres, műtéti, de akár a hormontartalmú spirál is megoldást nyújthat.

Mivel darabos vérzés esetén rosszindulatú képletek jelenléte sem zárható ki, a tünetet mindenképp komolyan kell venni, hogy a megfelelő terápiát mihamarabb el lehessen kezdeni. Mindenképp szükség van szövettani vizsgálatra is, hogy különbséget lehessen tenni a daganatok között.

Nagyon sokat rontanak a menstruációs görcsökön - Pedig azt hiszed, hogy jót tesznek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Véralvadási problémát is jelezhet

Amennyiben alvadt vérdarabkák vannak a menstruációs vérben, úgy felvetődhet a gyanú örökletes véralvadási zavar jelenlétére. Ekkor mindenképp trombofília-vizsgálat indokolt, melynek során fény derülhet az olyan mutációk jelenlétére, mint a Leiden/MTHFR mutáció.

Erre nem csupán a menstruációkor tapasztalt panaszok miatt van szükség, hanem azért is, mert ekkor jelentősen megnő az életveszélyes trombózis kialakulásának kockázata. Maga a defektus akár meddőséget vagy vetéléseket is okozhat.

Ezt is szeretjük