A daganat és a kezelés is okozhat fájdalmat: onkológus szakorvos beszélt a lehetőségekről

A daganat és annak kezelése is okozhat fájdalmat, onkológus szakorvos beszélt a fájdalomcsillapítás módjáról.

Daganatos fájdalom jellemzői
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A daganatos betegséggel együtt járó fájdalmak nem csak magából a daganatból, hanem annak kezeléséből is következhetnek, és kezelésük sokszor meglehetősen összetett.

A daganatos megbetegedéssel kapcsolatos egészségügyi célokról és lehetőségekről beszélt dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos. 

A fájdalom szubjektív érzés

A daganatos betegségek a vezető halálokok közé tartoznak világszerte, és a felmérések szerint a betegek jelentős része megél ezzel járó fájdalmat is. A WHO adatai szerint a kezelés alatt álló betegek 55%-a, az előrehaladott, áttétes vagy végstádiumú betegek 66%-a számol be fájdalomról. Éppen ezért van nagy jelentősége az onkológiai fájdalomcsillapításnak, amelynek célja az életminőség javítása. 

- A fájdalomnak már a megítélése sem egyértelmű, hiszen ez nem csak a beteg fizikai állapotától függ, de a pszichés státusza éppúgy befolyásolja, mint akár a szociális háttere, a környezete. A mérték meghatározására használatos lehet például egy 0-tól 10-ig terjedő számskála, ahol a betegnek magának kell elhelyeznie a fájdalma mértékét. A 10-es már egy nagyon erős, elviselhetetlen fájdalomra utaló érték, amelyet kórházban lehet kezelni, de az enyhébb esetekben más módon is lehet segíteni a páciensnek - ismerteti dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos.

- Elsősorban azt kell eldöntenünk, akut vagy krónikus fájdalomról van-e szó, hiszen az első esetben erős gyógyszerekkel, vénás injekcióval viszonylag gyorsan, egyszerűen csökkenthető a szenvedés. A második eset már sokkal összetettebb kezelést igényel, és természetesen azt is ki kell deríteni, nem áll-e a daganatos betegségen kívül más, kezelést igénylő probléma a krónikus fájdalom mögött, mint például akár egy törés, egy bélelzáródás vagy más károsodás - mondta dr. Pádi Éva.

Daganat okozta fájdalom

Amikor maga a daganat okozza a fájdalmat, az elsősorban a csontot érintő problémákra vezethető vissza. Előfordul, hogy csontdaganat miatt jelentkezik a fájdalom, de ennél gyakoribb, hogy az elsődleges, például a prosztatában, a tüdőben, az emlőben jelentkező daganat okozza a csontáttétet, ami végül a fájdalom forrásává válik.

Ezenkívül közvetlen fájdalommal jár, ha a lágyrészekben jelentkezik daganat, ha a nyálkahártyákat vagy a csonthártyát érinti a betegség, vagy ha a daganat idegeket nyom az elhelyezkedése okán. 

Daganat kezelése okozta fájdalom

A valóságnak megfelelően tudni kell, hogy minden onkológiai kezelés fájdalommal járhat, bár ennek megélése - mint a fájdalomnak általában - szubjektív. A sugárkezelés után sajnos gyakori a hegesedési folyamat, ami az idegeket érintve fájdalmas. A kemoterápiát követően úgynevezett poli-neuropátia alakulhat ki, ami nehezen megfogható, égő, bizsergő fájdalmat okoz több ideg károsodása miatt. Ha sebészileg távolítják el a daganatot, előfordulhat az idegek sérülése, átvágása, ami szintén fájdalmat eredményezhet, ahogyan a végtag eltávolítása utáni úgynevezett fantomfájdalommal is meg kell küzdeni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

 Mi lehet az onkológiai fájdalomcsillapítás célja?

- Feltétlen célunk, hogy a betegek bízhassanak abban, hogy lehet rajtuk segíteni, jelentős fájdalmaik enyhíthetőek, életminőségük érdemben javulhat. Ha „csak” annyit el tudunk érni, hogy az alvást nem zavarja meg a fájdalom, azzal már hatalmas lépést tehetünk, hiszen a jó minőségű alvás a gyógyulás tekintetében is komoly előnnyel jár. Más esetekben törekedhetünk arra is, hogy mozgás közben ne jelentkezzen kínzó érzés, sőt végső soron célunk lehet, hogy nyugalomban is tünetmentes legyen a páciens - hangsúlyozza Pádi doktornő.

 

- Krónikus fájdalom esetén természetesen a kezelés is hosszan tartó kell, hogy legyen, a gyógyszeres ellátás mellett általában kiegészítő módszereket is kell, hogy alkalmazzon, és minden esetben alkalmazkodnunk kell az állapot változásához is. Ha nem is ígérhetjük felelőtlenül, hogy teljesen megszüntetjük az onkológiai fájdalmat, de megfelelő tapasztalattal jelentősen csökkenteni tudjuk azt.

Rákkeltő vegyület az ételekben

Feltehetően már azóta jelen van az ételekben, amióta a sütést-főzést elsajátították az emberek.

Rákkeltő vegyület az ételekben: kiderült, mi tartalmazza a legtöbb akrilamidot

Az akrilamid a keményítőtartalmú élelmiszerekben természetes módon képződik magas hőmérsékleten, ami potenciálisan növelheti a daganat kockázatát.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük