Vérből is kimutathatóvá válhat a rák korai stádiumban: a módszer Magyarországon is elérhető
A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segítő labort alakítottak ki Szegeden.

GettyImages-1271181153
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segítő laboratóriumot alakítottak ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem, azaz SZTE pathológiai intézetében - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A Molekuláris Tumordiagnosztikai Laboratóriumban biológusok és patológusok onkológusokkal, informatikusokkal és fizikusokkal szorosan együttműködve végeznek a tumoros elváltozások hatékonyabb diagnosztikáját segítő molekuláris vizsgálatokat. Emellett a kutatási projektjeik arra fókuszálnak majd, hogy a daganatos pácienseknél meg tudják állapítani, mely célzott tumorterápiás eljárások bizonyulhatnak a leghatékonyabbnak esetükben.

Új orvosi eszközök a Szegedi Tudományegyetem laborjában

A közlemény szerint a teljes laboratórium áprilisában kezdte meg működését, egy része azonban 2020 óta segíti az SZTE klinikai központjában folyó koronavírus-diagnosztikát. Fendler Judit kancellár közölte, az operatív törzs támogatásával az egyetemnek sikerült beszereznie egy nagy értékű nukleinsav-izoláló robotot, egy vírusokkal történő munkavégzésre alkalmas BSL2-es steril lamináris fülkét, valamint egy, a nukleinsavak mennyiségi analízisére alkalmas qPCR-készüléket.

GettyImages-1227432639
Fotó: Oscar Martinez Troncoso / Getty Images Hungary

Az eszközök mellett reagenseket és egyéb fogyóanyagokat is biztosítottak korábban a laboratórium számára ahhoz, hogy a koronavírus-járvány második és harmadik hullámában a potenciális fertőzöttektől levett mintákat - az így létrehozott többletkapacitásnak köszönhetően - gyorsabban megvizsgálhassák.

Pankotai Tibor, az egyetem kutatómunkatársa kifejtette, a laboratóriumban egy olyan metódust alakítanának ki, amely segítségével a biopszia során levett szövetminták mellett akár vérből is kimutatható lesz, hogy egy adott embernél mekkora esély van a daganatok kialakulására. A rákos betegeknél pedig a diagnosztikai eljárás során a tumorstádiumok pontosabb meghatározása a cél. Emellett azonosításra kerülhetnek olyan mutációs mintázatok is, amelyekkel személyre szabott, célzott tumorterápiás eljárás válik lehetővé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A daganat korai stádiumú azonosítása esetén jóval nagyobb a páciens esélye a túlélésre. Az SZTE kutatói és egészségügyi dolgozói jelenleg arra összpontosítanak, hogy a leggyakrabban előforduló tumorokat - mint például a mell-, a prosztata-, a tüdő- vagy vastagbélrák - korai stádiumban ki tudják szűrni, ami később lehetővé teszi a leghatékonyabb tumorterápiás eljárás kiválasztását. Ehhez a munkához egyedülálló lehetőséget biztosít az SZTE-n kialakított biobank - írták a közleményben.

Kinél alakulhat ki szájüregi daganat? 

A ráktípus hét tünete, amit nem szabad félvállról venni, kialakulásának több oka is lehet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük