Célzott kezelés a rákgyógyításban - Így segít az új magyar szoftver

A rákos daganatok célzott kezelésére magyarok fejlesztettek ki egy új szoftvert.

labor8
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ezekben napokban tartotta az ASCO, azaz az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaság „Breakthrough Innovations in Oncology”, vagy magyarul „Átütő új fejlesztések az onkológiában" című konferenciáját, ami olyan új területekkel foglalkozik, mint a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazása.

Idén a konferenciát Bangkokban tartották, de volt magyar vonatkozása is, hiszen az Oncompass Medicine Hungary Kft. kutatói a szervezők különdíjának támogatásával a tudományos programban bemutatták speciális orvosi szoftverüket.

Daganatos betegek terápiája

A hazai fejlesztésű szoftver, a „Realtime Oncology Treatment Calculator” segítségével a kezelőorvosok a daganatos betegek számára a daganatukban lévő egyedi génhibák alapján tudják személyre szabottan kiválasztani a legjobb célzott kezeléseket.

Dr. Peták István tudományos igazgató, Oncompass Medicine.
Dr. Peták István tudományos igazgató, Oncompass Medicine.
Fotó: Peták Lelle

Ez a szoftver már az Európiai Unióban regisztrált orvosi eszköz, jelenleg 1200 hatóanyagból választja ki a legindokoltabb kezeléseket 24 000 orvosbiológiai szabály alapján. A rendszer a betegek precíziós onkológiai ellátásának teljes folyamatát támogatja. A szoftver fejlesztése csatlakozik a Nemzeti Innovációs Onkogenomikai és Precíziós Onkoterápiás programhoz. 

A projekt során olyan szoftvermodulok fejlesztése valósult meg, amelyeket a molekuláris patológiai laboratóriumok és a molekuláris diagnosztikai laboratóriumok használhatnak arra, hogy vizsgálataik eredményeit standardizált és minőségbiztosított formában vigyék be a kollektív orvosi döntéstámogató rendszerbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a modulok a molekuláris diagnosztika során leggyakrabban alkalmazott módszerek, a gének számát meghatározó FISH-, gének által kódolt fehérjék mennyiségét meghatározó IHC-, valamint a DNS mutációit detektáló NGS-vizsgálatokból származó eredményeket integrálják a Calculatorba. 

A fejlesztés eredménye

A fejlesztés jelentősége az, hogy ennek eredményeként többféle molekuláris diagnosztikai módszerrel, és több helyen végzett vizsgálat eredményeit egységesen lehet felhasználni a legindokoltabb terápia kiválasztásához.

A fejlesztés további jelentősége az, hogy a beteg Calculatorban megtalálható adataihoz automatikusan, adatvesztés és hibalehetőség nélkül hozzáadódjon egy-egy új vizsgálat eredménye. Mivel a laboratóriumok közvetlenül a döntéstámogató rendszerbe viszik be az eredményeket. A rendszer garantálja, hogy azok eredménye nem kerülheti el az orvos figyelmét a személyre szabott kezelés kiválasztása során. 

bioinfo2
Fotó: Peták Lelle

A harmadik nagyon fontos eredmény az, hogy a különböző laboratóriumukban végzett vizsgálatok eredményei jobban összehasonlíthatók, és ezáltal egységes, valós tapasztalatokból tanuló rendszerek kialakítására van lehetőség. 

Elvesztette férjét, ezért az apróságért mégis örökre hálás lesz neki

Kiderült, Nick hasában teniszlabda nagyságú tumort találtak, ami közrefogta a hasnyálmirigyet, a májat és a vastagbelet. 

(Képek forrása: Peták Lelle)

Ezt is szeretjük