D-vitamin-túladagolás: ennél többet ne szedj!

A hivatalos ajánlás

Több D-vitamint kellene fogyasztani. Ezt valószínűleg tudod. De mi történik, ha túladagolod?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években egyre többet hallhattál arról, hogy a D-vitamin-hiány gyengíti az immunrendszert, és olyan betegséget kialakulására hajlamosít, mint az influenza vagy akár a rák.

A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának korábbi kutatása szerint a hazai lakosság mintegy 95%-a D-vitamin-hiányos a tél végére. Épp ezért szakemberek tabletta formában történő D-vitamin-pótlást javasolnak. Mivel azonban nem vízben, hanem zsírban oldódó vitaminról van szó, fontos, hogy tekintetbe vedd az adagolás felső határát.

A D-vitamin hatása a szervezetre

Szervezeted a D-vitamint napfény segítségével állítja elő olyan ételekből, mint a máj, a tojás, a jó minőségű tejtermékek, illetve a halolaj. A D-vitaminról sokáig úgy hitték, csak a csontrendszer működését befolyásolja, ma azonban már tudják, hogy az immunrendszer esetében is kulcsszerepet játszik.

A D-vitamin hiányában csontrendszeri problémák, ízületi merevség, sápadt bőr, fogászati betegségek és immungyengeség alakulhat ki. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az alábbi napi adagolást javasolja.

Mennyi a napi D-vitamin-szükséglet?

  • Csecsemők: 400-1000 NE
  • Gyermekek - 1-6 év: 600-1000 NE
  • Gyermekek - 6 év felett: 600-1000 NE
  • Serdülők: 800-1000 NE
  • Felnőttek: 1500-2000 NE
  • Elhízott felnőttek: 3000-4000 NE
  • Várandós nők: 1500-2000 NE

Hiánya rákot okoz, és 6 millió magyar nem fogyaszt eleget belőle

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vigyázz, ne adagold túl!

A fenti felsorolásból egyértelműen látszik, hogy a szakemberek - elsősorban a téli hónapokban - mekkora adag D-vitamin fogyasztását javasolják életkoronként. Érdemes tehát nemcsak a C-vitamint, hanem a D-vitamint is pótolni ilyenkor.

A javasolt napi adagnál azonban nem ajánlott többet szedned, mert - mint cikkünk elején említettük - zsírban oldódó vitaminról van szó, tehát a felesleg nem ürül ki a szervezetből.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A túladagolás következtében a kalciumszint megemelkedik a szervezetben, minek eredményeképpen izomgyengeség, hányinger, hányás, fejfájás, fáradtság, általános gyengeség, fokozott szomjúságérzet, fogyás tapasztalható. Hosszútávon az indokoltnál magasabb D-vitamin-bevitel az erek és a szövetek elmeszesedéséhez vezethet.

Ezt is szeretjük