Hitted volna? Csak a szükséges D-vitamin 4%-ához jutsz hozzá

A gyenge immunrendszer vagy a szezonális depresszió a D-vitamin hiányára utalhat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban fokozottabban kell ügyelned a vitaminpótlásra. Ilyenkor friss zöldségek és gyümölcsök hiányában érdemes lehet táplálékkiegészítőkhöz nyúlnod.

A C-vitamin mellett azonban egy másik létfontosságú vitamint is érdemes pótolnod. A D-vitaminból ilyenkor télen - napfény hiányában - jóval kevesebb termelődik a szervezetedben.

Egyre fokozódó D-vitamin-hiány

A D-vitamin-hiány ma Magyarországon az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma, ezért orvosok indítanak kampányt a lakosság felvilágosításáért - írja közleményében a Magyar Prevenciós Orvos Társaság, mely 2012-ben alakult 14 orvosi szervezet összefogásával.

A magyarok kétharmada D-vitamin-hiányos

A magyarok télen a szükségesnek tartott D-vitamin-mennyiség mindössze 2-4%-ához jutnak hozzá. Így februárra a lakosság nagyjából kétharmada vitaminhiányos lesz.

A D-vitamin-hiány következményei

Mivel a D-vitamin a csontrendszer alapvető építőköve, hiányában megnő a csonttörés, illetve a csontritkulás kockázata. Rizikófaktor lehet cukorbetegség esetén, illetve olyan daganatos betegségek kialakulása szempontjából, mint a mell- vagy a vastagbélrák.

Mivel a D-vitamin immunerősítő hatással is bír, hiányában könnyebben kapod el a náthát vagy az influenzát, de a szezonális depresszió kialakulására is nagyobb az esélyed. Akkor is érdemes odafigyelned a D-vitamin-szintre, ha gyermeket terveztek, mivel a hiánybetegség nehezíti a teherbeesést.

Így pótold a D-vitamint!

Jó természetes D-vitamin-forrás a tojássárgája, a máj, a tengeri halak és a csukamájolaj. Természetes forrásokból azonban nehéz fedezni a sötétebb téli hónapokban a D-vitamint - hiszen kialakulásához napfényre is szükség van.

Teszteld magad otthon!

A D-vitamin hiány számos más betegséggel együtt jár, beleértve a szív-és érrendszeri-, az autoimmun betegségeket, a cukorbetegséget és a depressziót. Ellenőrizd egyszerűen a D-vitamin szinted annak meghatározása érdekében, hogy szükséges-e szedni D-vitamin kiegészítőket.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ennyi D-vitaminra van szükséged

Érdemes tehát ilyenkor kapszula formájában magadhoz venni az vitamint. Egészséges felnőtt ember számára napi 2000 NE - nemzetközi egység - fogyasztása ajánlott. Amennyiben túlsúlyos vagy, úgy testtömegtől függően 3-8000 NE javasolt, illetve akkor is többet kell szedned, ha már kialakult szervezetedben a D-vitamin-hiány. Ezt legkönnyebben laborvizsgálattal lehet megállapítani.

Gyógyszertárban 400 NE, 1000 NE, 2000 NE, valamint súlyos hiánybetegségben szenvedőknek 10 000 NE kiszerelésű D-vitamin is kapható. Ezeket a gyógyszerminőségű termékeket azonban háziorvossal kell felíratnod, hiszen a D-vitamin zsírban oldódó, így túl is adagolhatod.

A táplálékkiegészítő formájában kapható D-vitamin-készítmények nem receptkötelesek. E tekintetben meglehetősen sokfajta termék létezik, ezért igyekezz olyant választani, amelyet nagy múltú cég forgalmaz.

Még mit kell pótolnod télen?

Kattints az alábbi videóra és tudd meg, még milyen vitaminokat kell pótolnod a téli hónapokban.

A szolárium miért nem jó?

Talán eszedbe jutott már, hogy a téli D-vitamin-hiányt szolárium segítségével pótold. Ez a megoldás azért nem jó, mert a szolárium túlnyomórészt UV-A sugarakkal barnítja a bőrödet, ám tested a D-vitamint a napsugárzás UV-B spektruma segítségével állítja elő.

OLVASD EL EZT IS!

hus tanyer
  • táplálkozás
  • vérszegénység

Ennyi lenne a napi ideális húsmennyiség

Ezt is szeretjük