A D-vitamin 5 jótékony hatása, amiről csak kevesen tudnak
A D-vitamin bevitelének jóval fontosabb szerepe van az egészségmegőrzésben, mint sokan gondolják.

d-vitamin 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orvostudomány már korábban megadta a választ a kérdésre, miszerint miért létfontosságú vegyület a D-vitamin: többek között segíti a kalcium és foszfor felszívódását, méregteleníti a májat, illetve hozzájárul az immunrendszer és a közérzet megfelelő működéshez.

Nemzetközi ajánlás szerint a felnőttek számára napi 1500-2000 mg D-vitamin bevitele ajánlott napfényből, bizonyos ételekből, míg télen elsősorban táplálékkiegészítők útján. A kalciferolnak is nevezett D-vitaminnak a fentieken kívül azonban más előnyös, de kevésbé ismert tulajdonságai is vannak.

Megelőzi a krónikus fejfájást

A gyakori fejfájás D-vitamin-hiányt is jelezhet, legalábbis egy 2600 fő részvételével készült  kutatás eredményei szerint. Az orvosok felnőtt férfiakat vizsgáltak, melynek során kiderült, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedők rendszeresen krónikus fejfájással küzdenek. Egyes kutatók a D-vitaminnal magyarázzák a jelenséget.

Egyensúlyban tartja a koleszterinszintet

A megfelelő D-vitamin-szint egészségesen tartja a szívet, egy 2014-es tanulmány szerint ráadásul a menopauzán átesett nőknél van egy további előnyös hatása: segíthet egyensúlyban tartani a koleszterinszintet.

A vizsgálatokon hatszáz nő vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az első csoport tagjai két éven keresztül naponta ezer milligramm kalciumot és négyszáz milligramm D-vitamint, míg a többiek placebót kaptak. A kísérlet végére a táplálékkiegészítőt szedő nőknek nemcsak D-vitamin-szintjükben történt javulás, hanem a koleszterinszintjük is jobb lett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Enyhíti a fibromyalgia tüneteit

A krónikus izom- és ízületi fájdalmak sokak életét megkeserítik, ám a D-vitamin nagy segítség lehet a jövőben: egy 2014-es, nem reprezentatív jellegű kutatásban nők egy csoportja húsz hétig placebót, egy másik csoport pedig D-vitamin táplálékkiegészítőt kapott. Az orvosok húsz hét elteltével további 24 hétig megfigyelés alatt tartották őket. Azok, akik D-vitamint szedtek enyhébb és jóval ritkább fájdalomról számoltak be a kísérlet végén.

Lassítja az elhízást

Bizonyos kor után könnyebben felkúsznak a pluszkilók, egy, a Journal of Women's Health szaklapban megjelent tanulmány szerint a D-vitamin viszont lassíthatja a folyamatot. A 4600 65, illetve annál idősebb nő részvételével, négy és fél éven át készült vizsgálatban az orvosok nagyobb mértékű hízást tapasztaltak azoknál, akiknek alacsony volt a D-vitamin-szintjük.

Védi a látást

Ötvenéves kor felett jelentősen megnövekszik az időskori látóhártya-sorvadás kockázata, melynek leggyakoribb oka az úgynevezett makuladegeneráció, a szem látóhártyájának megbetegedése. Lényege a látóhártya éles látásért felelős részének fokozatos elsorvadása,  ami a közeli és távoli látás visszafordíthatatlan romlásával jár. 

Bár a betegség genetikai eredetű, egy kutatás szerint D-vitamin-hiány esetén mintegy hétszer nagyobb az esély a kialakulására. A tanulmányt a Buffalo Egyetem munkatársai készítették 913 posztmenopauzás nőnél. Közülük 550 személynél megfelelő D-vitamin-szintet mértek, míg 88 esetben hiányt diagnosztizáltak. Az utóbbi csoportba tartozóknál pedig 6,7-szer nagyobb az esély a makuladegeneráció kialakulására.

D-vitamin-pótlás

A D-vitamin pótlásához elsődleges fontosságú a napfény, de ennek hiányában kapszulás formában is bevihető a szükséges mennyiség. A napi javasolt beviteli érték 1500-2000 Nemzetközi Egység, de a tanulmányok azt bizonyítják, hogy túladagolás napi 50 ezer nemzetközi egység fölött vagy hiperkalcémia esetén fordul csak elő. Az étrendből származó D-vitaminnál ettől biztosan nem kell tartani, ráadásul az étel a zsírban oldódó vitamin felszívódásához is optimális feltételeket biztosít.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük