Nagyon sokan isszák, pedig növelheti a demencia kockázatát - Mindenképp zárd ki, ha védenéd az agyadat

Egy 2023-ban végzett kutatás szerint egyes italok gyakori fogyasztása szorosan összefügg a demencia kialakulásával.

A cukros üdítők növelhetik a demencia kockázatát
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Brit kutatók összefüggést találtak a demencia kockázatának növekedése és a cukros üdítők fogyasztása között. A vizsgálatból az is kiderült, hogy az alacsony szénhidrát- és cukortartalmú étrend csökkentheti a kognitív funkciók korai hanyatlásának rizikóját. 

A cukros üdítők növelhetik a demencia kockázatát

Világszerte több mint 55 millió demenciás esetet tartanak számon, aminek az előfordulási aránya évente 10 millióval nő. A betegség kockázati tényezői terén végzett kutatások ellenére máig nem létezik hatásos kezelés a megelőzésére vagy visszafordítására

GettyImages-1446888328
Fotó: Piksel / Getty Images Hungary

Több új vizsgálat is összefüggést mutat a helytelen étrend és a kognitív hanyatlás rizikójának növekedése között. Többek között demencia kialakulásához vezethet a magas cukortartalmú ételek és italok gyakori fogyasztása. Ezzel szemben az alacsony cukor- és szénhidráttartalmú étrendről úgy tartják, hogy javítja a glükózszabályozást, és csökkenti a gyulladások előfordulását. Ezért az orvosok a demenciás betegek kezelésében a cukor korlátozására összpontosítanak.

Egy 2023-ban végzett brit kutatás például összefüggést talált bizonyos cukros üdítők, gyümölcsitalok és tejes italok gyakori fogyasztása és a demencia kialakulása között. Az vizsgálatból az is kiderült, hogy a gyümölcslevek kisebb mértékben, a kávé és a tea fogyasztása pedig egyáltalán nem hozható összefüggésbe a betegség kialakulásával. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az ételek hozzáadottcukor-tartalma a teljes energiabevitel maximum 10 százalékát teheti ki. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a hosszú és egészséges élethez kiemelten fontos a rendszeres testmozgás és a megfelelő pihenés is.

Ez a két egyszerű dolog visszafordíthatja a demenciát az orvosok szerint

Két nagyon népszerű étrend ötvözésével megelőzhető a demencia.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük