Már heti két doboz cukros üdítő növelheti a rákos daganat kialakulását
Öt éven át vizsgálták a Sorbonne Egyetem kutatói a cukros üdítő és a rák kialakulásának kapcsolatát, és hihetetlen eredményt kaptak.
A nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei arra mutatnak, hogy a cukros üdítőitalok növelhetik a rák kockázatát.
A British Medical Journal friss számában megjelent tanulmány készítői, a párizsi Sorbonne Egyetem kutatói több mint 100 ezer embert követtek nyomon öt éven át.
A cukros üdítő és a rák kapcsolata
A kutatás során olyan cukros üdítőitalokat vizsgáltak, amiknek összetétele több mint 5%-ban cukor volt, tehát ide sorolták a 100%-os és a cukrozott gyümölcsleveket, a dobozos, szénsavas üdítőket, az édesített tejturmixokat, az energiaitalokat és az olyan teát, kávét, amibe cukrot kevernek.
Megvizsgálták a mesterséges édesítővel készült, úgynevezett zéró kalóriás italokat is, de nem találtak összefüggést a fogyasztásuk és a rák kockázata között.
Az eredmények azt mutatták, hogy naponta 100 milliliter cukrozott ital - ami körülbelül heti két doboznyit jelent - 18 százalékkal emeli a rák kockázatát. A vizsgált résztvevők körében ezerből 22-nél alakult ki daganat. Ha naponta még 100 millilitert ittak volna, akkor ezer résztvevőnél néggyel több, vagyis 26 rákos eset lett volna a tudósok szerint. A résztvevők közül összesen 2193 embernél alakult ki daganat, 693-an mellrákosok, 291-en prosztatarákosok és 166-an bélrákosok lettek.
Annyi biztos, hogy akik a legtöbb cukros italt itták, (mintegy 185 millilitert naponta), azok közül többen lettek rákosok, mint akik a legkevesebbet (legfeljebb napi 30 millilitert).
Tényleg a cukor növeli a rák kockázatát?
Egy lehetséges magyarázat, hogy a cukros italok növelik a rák kockázatát, de az is lehet, hogy a cukros italok fogyasztóinak más egészségtelen szokásaik is vannak - például a nagyobb só- és kalóriabevitelük - és az utóbbi fokozza a rák veszélyét, nem a cukros italok.
A kutatás nem magyarázta meg, hogy függ össze a cukros italok fogyasztása és a daganat kialakulása, ehhez további tanulmányokra van szükség.
Az elhízás komoly rizikófaktort jelent rákos daganatok kialakulására, a túlzott cukorbevitel pedig növeli a túlsúly esélyét.
- A cukorfogyasztás miatti hízás szerepet játszhat az összefüggésben, de nem magyarázza meg - mondta Mathilde Touvier, a kutatás egyik résztvevője.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A Sorbonne tudósai szerint szóba jöhet az üdítők hatására emelkedő vércukorszint, de lehet, hogy egyes vegyi anyagok okolhatók, amelyek a vásárlók által ismert jellegzetes, mesterséges színét adják az italoknak.
- Tudjuk, hogy a cukros italok növelik a szív- és érrendszeri betegségek, a túlsúly, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. Mi kimutattuk, hogy fogyasztásuk a rák kialakulásának fokozódásával is összefügghet - magyarázta Touvier.
Az élet utolsó két hete
A temetéseken olykor fotóznak, de magának a halálnak, illetve a felé vezető útnak a megörökítésére kevesen vállalkoznak. Josh Neufeld fotográfus szerette volna megtörni a csendet, amikor rákbeteg édesapja utolsó heteit fotózta le.
2 hónap alatt vitte el a rák, az utolsó 2 hetet fotózta a fia: mégis gyönyörűek ezek a képek
Nézegess képeket!
ElolvasomKépek forrása: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!