A kezeletlen cukorbetegség vaksághoz is vezethet: 4 szövődmény, ami megelőzhető az orvos szerint
Cukorbetegséggel fokozottan figyelni kell a szövődmények lehetőségére.

GettyImages-1410057013
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség olyan állapot, mely folyamatosan károsítja az egész szervezetet. Éppen ezért fontos a rendszeres szövődménykivizsgálás, hogy még idejében lehessen azokat is kezelni.

Hogy melyek a legfontosabb vizsgálatok, azt dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa mondta el.

A cukorbetegségek szövődményei

Mind az 1-es mind a 2-es típusú cukorbetegség megnöveli bizonyos szövődmények fellépésének esélyét. Mivel a 2-es típusú diabétesz akár hosszú évekig is jelen lehet, még mielőtt diagnosztizálnák, ez esetben a szövődmények súlyosabbak és előrehaladottabbak lehetnek, amikor felfedezik őket - ezért bír igen nagy jelentőséggel a rendszeres szűrés.

Vannak olyan szövődmények, melyek a cukorbetegség kialakulását követő hónapokban már megkezdődnek, és a többségük fokozatosan romlik. Megfelelő terápiával és a vércukorszint optimális tartományba való kerülésével ezek a szövődmények kevésbé valószínű, hogy kialakulnak vagy súlyosbodnak az évek során.

Milyen szövődmények a leggyakoribbak?

A magas vércukorszint jelentősen károsítja az ereket és az idegeket, így a legtöbb szövődmény ezek talaján alakul ki. Mivel az egész testünket behálózzák, így lényegében bárhol felléphet probléma. Nagyon fontos, ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget (bármely formáját), rendszeresen vegyen részt szövődménykivizsgáláson, ugyanis vannak olyan problémák, melyeket, ha túl későn fedeznek fel, akkor már nem lehet rajtuk segíteni vagy javítani.

Elengedhetetlen tisztában lenni az érintetteknek azzal, hogy milyen szövődmények fordulhatnak elő, és milyen vizsgálatok szükségesek számukra.

Neuropátia/idegkárosodás

A cukorbetegség okozta idegkárosodást neuropátiának nevezzük. Leggyakrabban a végtagokban, főleg a lábakban lép fel, ám bárhol előfordulhat. Nagyon fontos odafigyelni rá, hiszen a diabétesszel küzdők felénél fellép! Tünetei közt az égő érzés, bizsergés, zsibbadás, érzékkiesés tapasztalható (ha a végtagokban károsodnak az idegek), ám jelezhetik látásproblémák, emésztési zavarok, hallásproblémák, szédülés, merevedési zavarok is, vagyis a tünet az adott ideg zavarától függ.

Az orvos ekkor megvizsgálja lábait, karjait, megnézi, milyen a hő- és fájdalomérzete, a vibrációérzet, verejtékezés. A vizsgálatra legalább évente szükség van - figyelmeztet dr. Polyák Annamária.

Retinopátia

A diabéteszes retinopátia a szemben lévő ér- és idegkárosodásra utal. Nagyon sok beteg ezen szövődmény kialakulását tapasztalja először. Kezdetben úszó, homályos foltok és látászavarok jelentkeznek, majd megfelelő kezelés nélkül a hajszálerek is sérülnek, törékeny új erek képződnek, melyek vérezhetnek, ráadásul megnő a hegesedés is. Nagy veszélye, hogy vaksághoz vezető retinaleválást is eredményezhet. Fontos tudni, hogy a diabétesz ezenkívül megnöveli a zöld és a szürke hályog kialakulásának esélyét is, így évente ez irányú vizsgálatok is szükségesek panaszmentes esetben is!

Nefropátia

Igen gyakori szövődmény a diabéteszes nefropátia. A vesében lévő hajszálerek a magas glükózszint miatt károsodnak, beszűkülhetnek, súlyos esetben elzáródhatnak, vér szivároghat belőlük. Eleinte nincsenek tünetei, később pedig gyakori vizelés, véres vizelet, fáradékonyság, ödéma, karikás, táskás szemek, vizeletben lévő fehérje jelzik a problémát. Az állapot szoros összefüggést mutat a magas vérnyomással (mely szintén a diabétesz szövődménye lehet), így hipertónia esetén a vesekárosodás mértéke lényegesen nagyobb.

Szív- és érrendszeri betegségek

A cukorbetegség jelentős mértékben károsítja az ereket, már prediabéteszben is. A magas vércukorszint ugyanis szűkíti azokat, a vérnyomás megnő, sérülékennyé és merevvé válnak így az erek, ráadásul könnyen plakkok alakulhatnak ki bennük. Mivel az erek keresztmetszete csökken, így a vérnyomás megemelkedik, ami további problémákhoz vezet - érszűkület alakul ki, ráadásul könnyebben keletkeznek vérrögök (mind az artériákban, mind a vénákban), szívinfaktrust, stroke-ot, mélyvénás trombózist okozva. Éppen ezért a diabétesszel küzdőnek igen fontos a rendszeres angiológiai, illetve kardiológiai vizsgálat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Megfelelő kezeléssel a szövődmények ellen

- A szövődményeket a legjobb megelőzni, aminek egyedüli módja a vércukorszint kordában tartása. Ezért elengedhetetlen a beteg aktív közreműködése a terápiában: tartsa be mindig a kezelőorvosa által mondottakat, alkalmazza az előírt terápiát, kövesse be a dietetikus által előirányzott diétát, valamint ne hanyagolja el a rendszeres testmozgást se - mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Reggeli zabkása cukorbetegeknek

A zabpehely és a zabkása több okból is jó választás a cukorbetegeknek, különösen, ha figyelembe vesznek néhány fontos szempontot.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük