A csontritkulás tünetei és természetes ellenszerei
A csontritkulás több mint egymillió ember érint ma hazánkban. Bár idősebb korban alakul ki, már fiatal felnőtt kortól foglalkozni kellene vele.
A betegség hazánkban közel egymillió embert érint, a kor előrehaladtával gyakorisága és súlyossága növekszik, nem visszafordítható – nagy odafigyeléssel megelőzhető, vagy legalábbis kialakulása kitolható az egész késői öregkorba -, és az egész csontrendszert, a test egész vázát érinti. Ez annyit jelent, hogy akár a teljes test csontozatának romolhat a minősége, és csökken a mennyisége is. Általában a nők körében gyakoribb. A betegek 60%-a ötven feletti nő, a betegség jellemző területei pedig a csípőtájék, a combcsont és a gerinccsigolyák.
Miért csak középkor után?
Az emberi csont az életkorral különböző folyamatokon, fejlődésen, változáson, majd leépülésen megy keresztül. A legtöbben nem gondolunk csontjainkra egészen addig, amíg nem történik törés, repedés, vagy egyéb műtétek nem fordulnak elő az életünkben. Pedig csontjaink védelme ugyanolyan fontos lenne, mint a test minden más részéé.
A csonttömeg 25 éves korra éri el a kifejlett, maximális állapotát. Ezután egészen negyven éves korig a csont megőrzi minőségi és mennyiségi állapotát is, hiszen a csontbontó és a csontépítő folyamatok tökéletes egyensúlyban vannak. Ez az az időszak, melyben hatékonyan lehetne őket erősíteni, és melyben hatékonyan meg lehet előzni a későbbi romlást. Negyven felett ugyanis egyre drasztikusabban csökken a minőség is és a mennyiség is.
A csontritkulás megelőzése
A megelőzés – a félreértések elkerülése végett – nem arról szól, hogy a kritikus, leépülési időszakban csonterősítőket juttatsz a szervezetedbe, hanem, hogy egész életedben folyamatosan erősíted a csontjaidat. A fejlődés szakaszában a cél a minél nagyobb csonttömeg elérése, a stagnálás szakaszában pedig az elért mennyiségnek és minőségnek a minél hatékonyabb megtartása.
Hogyan?
A csontok erősítésére folyamatos mennyiségű kalciumra van szüksége a szervezetednek. Ám közel nem elegendő csupán kalciumot szedned – természetes és mesterséges úton akár -, hanem szükség van D-vitaminra is, hogy a kalcium valóban elérje a célállomást, azaz a csontjaidba be is épüljön.
Mennyi az annyi?
Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy a folyamatos mennyiség mégis mennyit takar. Az optimális a napi 1000-1500 mg kalcium lenne, amely lehet több is, csak kevesebb ne legyen. Sokan tartanak attól, hogy a kalciumot túl lehet adagolni, vagy esetleg nagyobb mennyiségben érelmeszesedést okozhat, de a feltevések alaptalanok, hiszen még 2 mg kalcium sem okoz problémát, amennyiben napi legalább két liter folyadékot megiszol, valamint az ereken képződő lerakódások teljesen más folyamatok útján jönnek létre.
Kalcium, na de hogyan?
A mesterséges úton történő kalciumpótlás is egy jó módszert lehet, de még jobb, ha táplálkozásod útján juttatod a szervezetedbe a kívánt mennyiséget. Ehhez pedig két dologra kell odafigyelned. Az egyik az, hogy kalciumdús ételeket fogyassz, a másik pedig az, hogy kerüld azokat a táplálékokat, melyek lebontják, vagy akadályozzák a kalcium beépülését a csontokba.
Magas kalciumtartalmú ételek
Élelmiszer (100 g)
|
Kalcium (mg)
|
parmezán
|
1400
|
ementáli
|
1200
|
mozzarella
|
450
|
camembert
|
600
|
tej
|
120
|
joghurt
|
120
|
tejszín
|
110
|
író
|
110
|
túró
|
120
|
szezámmag
|
720
|
mandula
|
250
|
sárgarépa
|
250
|
petrezselyem
|
245
|
mogyoró
|
226
|
káposzta
|
210
|
édeskömény
|
110
|
fehérbab
|
110
|
korpakenyér
|
95
|
brokkoli
|
90
|
Kalciumbontó ételek, adalékanyagok
Tojásfehérje: elősegíti és gyorsítja a kalcium kiválasztódási folyamatát, ezáltal csökkenti a bevitt mennyiség valódi tartalmát.
Foszfát: lassítja, vagy nagy mennyiségben akár szinte teljesen meg is akadályozhatja a kalcium felszívódását. A húsban, az ömlesztett sajtokban, az édességekben található nagyobb mennyiségben, valamint az E338-E341 és az E450-E452 számú élelmiszer-adalékokban.
Só: a túlzott sóbevitel szintén nem jó, mert serkenti a kalcium szervezetből történő kiválasztódását.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Alkohol: az alkohol nem közvetlenül a kalciumra hat, de mindenképpen befolyással bír a csontok állapotára, hiszen gátolja a csontépítő sejtek munkáját.
Kávé: a kávé szintén kedvezőtlenül hat a csontok anyagcseréjére, ezen felül pedig a napi három csésze – a sóhoz hasonlóan - már gyorsítja a kalcium kiválasztódását.
Phytin és oxálsav: mindkettő megköti a szervezetbe juttatott kalciumot, mely ezáltal nem tudja azt hasznosítani. A búzakorpában, a rebarbarában, a cukorrépában és a spenótban is előfordulnak külön-külön, illetve együtt.
OLVASD EL EZT IS!
- emésztőrendszeri betegség
- munkahelyi ártalmak
Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér
- cukorbetegség
- magas vérnyomás
Ülőmunkát végzel?
- tünetek és betegségek
- munkahelyi ártalmak