Durva betegséget okozhat a hasi elhízás: a nőket érinti a baj!

A zsírpárna komoly rizikófaktort jelent, de lehet tenni a súlyos betegség megelőzéséért.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csontritkulás a csont anyagcseréjének a betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, és a csont szerkezete is átalakul. Mindezek miatt a csont törékennyé válik, és számos törés bekövetkezhet, jellemzően a gerincnél és a csípőnél.

A csontritkulás függ az öröklött adottságoktól és az életkortól, de számos rizikótényező is létezik, melyek egy része azonban egészségtudatos magatartással elkerülhető. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa  előbbiekről, illetve a csontbetegség megelőzésének lehetőségeiről beszélt.

Az elhízás komoly rizikófaktor

Minél nagyobb mértékű a hasi elhízás, vagyis minél nagyobb arányú az úgynevezett viszcerális zsír aránya, annál nagyobb az esélye a férfiaknak a csontritkulásra, legalábbis ez derül ki egy, a Radiological Society of North America kongresszusán bemutatott tanulmányból.

A viszcerális zsír az a belső szervekre rakódott zsírréteg, mely mélyen az izomszövet alatt található a hasüregben. Vagyis a sörhassal élő férfiaknak nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterinszint, az alvászavarok, az asztma, az ízületi problémák és a cukorbetegség kockázatával kell szembenézniük, de a csonttömegvesztéssel is. Természetesen az összefüggés a nők esetében is helytálló lehet.

Bizonyított tény, hogy előbbi mellett a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás és a fizikai inaktivitás is jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát. Utóbbit mutatja, hogy fekvőbetegeknél már néhány nap alatt megnő a vizeletben az ürített kalcium mennyisége, ami azt jelzi, hogy a csontbontó folyamatok megindulnak.

Ha előfordult már csontritkulás a családban, 40 éves kor körül érdemes csontsűrűségmérést végeztetni, a menopauza időszakában pedig minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés. Az ortopéd orvos feladata a kezelés és a megfelelő mozgásforma ajánlása is.

Mit lehet tenni?

A testmozgás segít

A csontok épsége nem a fekvéssel őrizhető meg, sőt, kifejezetten az erősítő gyakorlatok képesek megőrizni azok sűrűségét a menopauzán átesett nőknél. Ezt bizonyította a skót Glasgow Caledonian University kutatása, melyben 43 olyan tanulmányt vetettek össze, melyek során 4320 nőnél figyelték meg a fizikai aktivitás hatásait. Kiderült, hogy bár a csontritkulás az idősödés velejárója, a mozgás hatékonyan képes lassítani, sőt, magakadályozni azt.

Milyen jellegű mozgásforma jó?

A csontok ásványianyag-tartalmát a különböző edzésprogramok kombinációja őrizte meg leginkább. Azoknál a nőknél, akik gyalogoltak, futottak, táncoltak és intenzívebb erősítést végeztek felváltva, 3%-kal kisebb mértékben volt kimutatható a csontritkulás, mint az inaktívaknál. Az is bebizonyosodott, hogy az izomerősítésnek döntő szerepe van a csontvesztés lassításában.

Az úszás nem a legjobb e célra

Sajnos az is tévhit, hogy az úszás ebből a szempontból is ideális sport, ugyanis a csontképzésben csak az álló helyzetben végzett mozgásoknak van szerepe. Az úszás viszont kitűnő bevezető sport lehet azoknál, akik régen nem mozognak, pár hónap után már jobban terhelhetővé válnak az izmok.

Ezt is szeretjük