Hiánya rákot okozhat, és 6 millió magyar nem fogyaszt eleget belőle
Az ország kétharmada szenved a D-vitamin-hiányban, pedig lehet tenni ellene.

d-vitamin-forrasok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A C-vitamin - mint immunerősítő vitamin -  egyeduralmának pár éve vége szakadt. Az orvosok, táplálkozási szakemberek napjainkban a D-vitamin-pótlásra fókuszálnak.

Egy kutatás tanúsága szerint a magyarok télen a szükségesnek tartott D-vitamin-mennyiség mindössze 2-4%-ához jutnak hozzá. A D-vitamin-hiány sajnos csökkenti az immunvédekezés hatékonyságát, növeli a csontritkulás esélyét, és összefüggésbe hozták már a rák kialakulásával is.

A legjobb D-vitamin-források

A hagyományos magyar konyha sajnos nem bővelkedik D-vitaminban. A legbiztosabb D-vitamin-forrásokat érdemes ismerni, noha télen valószínűleg nem úszod meg a telet D-vitamin-tabletta nélkül - hiszen ilyenkor napfény hiányában jóval kisebb mennyiséghez jut hozzá a szervezeted.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük