Csomó a mellben: melyik fajta lehet rosszindulatú?
Minden elváltozást komolyan kell venni
Ellenőrizd a jellegét!

nagykep?cikkid=162787&kep=rakszures1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ijesztő, amikor egy nő kisebb-nagyobb csomót vagy csomókat tapint ki a mellében. A legtöbben ekkor egyből rosszindulatú daganatra gondolnak, ám az esetek nagy részében egészen más húzódik a hátterében, ami azonban gyakran ugyanúgy kezelést igényel. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza a lehetséges okokat ismerteti.

Sajnos az egész világon évről évre nő a mellrákosok száma, ezért is fontos a rendszeres orvosi és önellenőrzés, a hónalj területénél is, mivel az idejében felismert probléma a túlélés záloga.

A kezdeti stádiumban felfedezett mellrák jó arányban gyógyítható, így ha a családban előfordult már hasonló megbetegedés, a rendszeres ellenőrzés nagyon fontos. A következőkben összefoglaljuk az egyes elváltozások jellemzőit, de soha ne diagnosztizáld magad, ha bármi furcsát tapasztalsz, irán

Rosszindulatú elváltozás lehet

Csomót a mellben több dolog is okozhat, és csak orvosi diagnózis tudja megállapítani a pontos problémát. Ha a tapintható elváltozás az emlő véres váladékozásával, ekcémaszerű kiütésekkel és a bőr behúzódásával társul, akkor azonnal orvost kell felkeresni. De nem érdemes várni a komoly jelekig, inkább vaklárma legyen, minthogy várj a pontos vizsgálat elvégeztetésével.

A ciszta jelei

A folyadékkal telt csomók főleg menopauza táján és menstruáció előtt alakultak ki, amikor nagymértékű hormonális változások zajlanak a testben. Méretüket tekintve igen változatos képet mutatnak, és az esetek többségében nyomásra érzékenyek, esetleg fájdalmasak lehetnek. Akár mindkét mellben megjelenthetnek, és a mintavétel után sokszor eltávolítják őket.

Lipóma

A mellben lévő zsírcsomó számtalan nőt rémít meg, mert nagyon könnyű összekeverni a rosszindulatú elváltozásokkal. A lipóma főleg fájdalmas csomóként jelentkezik, amely a zsírszövetből indul ki, és a test bármely részén kialakulhat. Lassan növekszik, és a bőr alatt könnyen elmozdítható.

Fibroadenoma

Ez az elváltozás a fiatalabb korosztály tagjainál főleg a mell rostos kötőszövetének burjánzásakor jelentkezik, csomók formájában. Az elváltozás kerek, élesen körülhatárolható, elmozdítható és fájdalmatlan.

Terhesség és szoptatás alatt megjelenő csomók

Várandósság és szoptatás során még nagyobb valószínűséggel lehet kitapintani kisebb-nagyobb csomókat a mellben. Terhesség alatt a test felkészül a szoptatásra, így a tejmirigyek megduzzadnak, és az emlők csomóssá, duzzadttá válnak.

Szoptatáskor, főleg az első pár hétben, amikor még nem áll be a kereslet-kínálat egyensúlya, gyakori, hogy igen fájdalmas csomók jelennek meg. Ezeket egy vagy több tejcsatorna elzáródása okozhatja, amit sok esetben hőemelkedés, láz is kísér, valamint az érintett terület vörössé és meleggé válik. A fájdalmas szoptatást nem kell a gyermekvállalás természetes velejárójának tekinteni, kérd ki a szoptatási tanácsadó, illetve a nőgyógyász tanácsát.

A helyes önvizsgálat menete

A mell önvizsgálatát menstruációt követően érdemes elvégezni, mivel előtte az emlők duzzadtabbá válnak, így nehezebb az esetleges elváltozásokat észrevenni.

Állj a tükör elé, keress a bőrödön elváltozásokat. Ilyen lehet a dudor, redő vagy behúzódás mellen, mellbimbón. Ezt végezd el felemelt kezekkel is. Körkörös mozdulatokkal keress csomókat, felemelt kezekkel és fekve is, a hónalj területét is beleértve. Enyhén nyomd meg a mellbimbódat, hogy nem-e jön belőle váladék.

Az önvizsgálat mellett fontos, hogy rendszeresen járj nőgyógyászati vizsgálatra is. Ilyenkor a kezelőorvos az emlők tapintásos vizsgálatát is elvégezheti, és a szakember könnyebben ismer fel elváltozásokat. A gyorsaság létfontosságú, hiszen még az olyan betegségek ellen is lényegesen nagyobb eséllyel lehet így felvenni a harcot, mint a mellrák. Ez ma Magyarországon a nők egyik leggyakoribb daganatos betegsége, korán felismerve azonban kezelhető, szerencsés esetben pedig akár véglegesen meg is gyógyítható.

Ezt is szeretjük