Csodatevő fokhagyma
A több ezer éves csodaszer
A fokhagyma nem csak fűszer, hanem remek orvosság és egészségmegőrző csodaszer. Használd és fogyaszd te is!
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Anne Hathaway először jelent meg a cannes-i filmfesztiválon, és megadta a módját: gyönyörű ruhát választott »
- 6 gyönyörű híresség, aki rövid frizurára cserélte hosszú haját: melyik állt nekik jobban? »
- Az 55 éves Sophie Marceau gyönyörűbb, mint valaha, nem fog rajta az idő: szépségtitkai egyszerűbbek, mint gondolnád »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Ennyi perc az ideális szex, mondják a kutatók - A többségnél a fele sincs meg
A fokhagyma őshazája valahol Ázsiában, a kirgiz sztyepeken volt, ahonnan hamarosan meghódította Indiát és a Közel-Keletet. Évelő, hagymás növény, melyet tavasszal és ősszel kell a földbe ültetni, majd amikor a szára megsárgult, kihúzni onnan. Jellegzetes, intenzív szaggal rendelkezik, melyet a benne található kéntartalmú vegyületeknek köszönhet.
A fokhagymát a világ számos részén csodaszerként tartják számon. Az ókori népek egy gerezdet amulettként hordtak a nyakukban, mert azt gondolták, hogy megvédi őket a betegségektől.
Hatóanyagai
Hatóanyaga a mintegy 1% kéntartalmú alliin nevű illóolaj. Amikor a hagymát aprítod vagy töröd, az alliin átalakul allicin nevű vegyületté, melynek a növény azt a jellegzetes szagot köszönheti, melyet a fogyasztása után még másnap is érezni a buszon.
De a szagon kívül még más szerepe is van az allicinnek. Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumokban vagy parazitákban levő kéntartalmú fehérjék csoportjával, és gátolja azok működését. Emellett antioxidáns vegyület is, tehát megköti a szabad gyököket.
Hatóanyagainak köszönhetően remek baktérium- és vírusölő szer, de hat a gombák és az élősködők ellen is. Egy gerezd fokhagyma nagyjából 100 ezer penicillinegység baktériumölő hatásával egyezik meg.
Emellett remek eszköz lehet a narancsbőr elleni harcban is. Méregtelenítő hatása révén segít megszabadulni a cellulitisztől, ezáltal szerves része lehet narancsbőr elleni programodnak.
A fokhagyma elűzi a hangyákat. Ha néhány megvágott gerezdet teszel a lakás azon sarkaiba, ahonnan a hangyák mindig támadnak, meglátod, soha többé nem kell tőlük félned.
Hol hasznosíthatod?
A fokhagymát elsősorban a konyhában hasznosítjuk. Levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt a pirítós kenyér, vagy a lángosok ízesítéséhez is. Gerezdenként, összezúzva vagy fokhagymasó formájában is közkedvelt.
De nem csak ízesítésre használhatod. A fokhagyma ugyanis remek orvosság, mely nemcsak a légutakat tisztítja és a náthát űzi el, hanem számos, sokak által nem ismert gyógyító hatása van.
- Emésztést elősegítő,
- bélfertőtlenítő,
- bélféregűző,
- vérnyomáscsökkentő,
- epe- és májműködést elősegítő,
- érelmeszesedés ellen is hatásos.
A pestisjárványok idején az orvosok madárfejszerű álarcot viseltek, amikor beteget mentek gyógyítani. Az állarc csőrrészébe – tehát ahol az orvos belélegezte a betegséggel teli levegőt – fokhagymalevet tettek.
Fokhagymás receptek az egészségért
Fokhagymás spenót
Hozzávalók:
- 1 kg spenót
- só
- 4-5 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- 5 dkg vaj
Az alaposan megmosott spenót szárát csipkedd le, majd forrázd le a leveleket, és jól csöpögtesd le. Törd át a fokhagymát présen, és vajon futtasd meg, a spenótot tedd bele, sózd, borsozd, és 3-4 perc alatt jól párold át.
Az első világháború alatt a katonáknak adtak fokhagymalevet, és a katonai orvos is mindig hordott magánál, hiszen a lőtt sérüléseket kiválóan lehetett fertőtleníteni vele.
Rizses fokhagymaleves
Hozzávalók:
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál rizs
- késhegynyi pirospaprika
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- petrezselyemzöld
- só
Készíts világos rántást a lisztből és az olajból. Tedd hozzá az apróra vágott fokhagymát és a szintén apróra vágott petrezselyemzöldet.
Keverd át párszor, vedd le a lángról, keverd bele a pirospaprikát, majd öntsd fel másfél liter vízzel. Tedd bele a rizst, és főzd a fokhagymás lében egészen puhára. Sózd meg, és már tálalhatod is.
Tegyél forró teába egy-két gerezd fokhagymát. A tea íze megváltozik, de nagyon hatékony orvosság nátha ellen, tisztítja a légutakat és fertőtleníti a torkot is.
OLVASD EL EZT IS!

- aranyér
- házi gyógymódok
Az aranyér tünetei és kezelése

- természetes csodaszer
- házi gyógymódok
Gombás fertőzés, csípés és horzsolás ellen

- házi gyógymódok
- fogínybetegség