Csodatevő fokhagyma

A több ezer éves csodaszer

A fokhagyma nem csak fűszer, hanem remek orvosság és egészségmegőrző csodaszer. Használd és fogyaszd te is!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fokhagyma őshazája valahol Ázsiában, a kirgiz sztyepeken volt, ahonnan hamarosan meghódította Indiát és a Közel-Keletet. Évelő, hagymás növény, melyet tavasszal és ősszel kell a földbe ültetni, majd amikor a szára megsárgult, kihúzni onnan. Jellegzetes, intenzív szaggal rendelkezik, melyet a benne található kéntartalmú vegyületeknek köszönhet.

A fokhagymát a világ számos részén csodaszerként tartják számon. Az ókori népek egy gerezdet amulettként hordtak a nyakukban, mert azt gondolták, hogy megvédi őket a betegségektől.

Hatóanyagai

Hatóanyaga a mintegy 1% kéntartalmú alliin nevű illóolaj. Amikor a hagymát aprítod vagy töröd, az alliin átalakul allicin nevű vegyületté, melynek a növény azt a jellegzetes szagot köszönheti, melyet a fogyasztása után még másnap is érezni a buszon.

De a szagon kívül még más szerepe is van az allicinnek. Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumokban vagy parazitákban levő kéntartalmú fehérjék csoportjával, és gátolja azok működését. Emellett antioxidáns vegyület is, tehát megköti a szabad gyököket.

Hatóanyagainak köszönhetően remek baktérium- és vírusölő szer, de hat a gombák és az élősködők ellen is. Egy gerezd fokhagyma nagyjából 100 ezer penicillinegység baktériumölő hatásával egyezik meg.

Emellett remek eszköz lehet a narancsbőr elleni harcban is. Méregtelenítő hatása révén segít megszabadulni a cellulitisztől, ezáltal szerves része lehet narancsbőr elleni programodnak.

A fokhagyma elűzi a hangyákat. Ha néhány megvágott gerezdet teszel a lakás azon sarkaiba, ahonnan a hangyák mindig támadnak, meglátod, soha többé nem kell tőlük félned.

Hol hasznosíthatod?

A fokhagymát elsősorban a konyhában hasznosítjuk. Levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt a pirítós kenyér, vagy a lángosok ízesítéséhez is. Gerezdenként, összezúzva vagy fokhagymasó formájában is közkedvelt.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

De nem csak ízesítésre használhatod. A fokhagyma ugyanis remek orvosság, mely nemcsak a légutakat tisztítja és a náthát űzi el, hanem számos, sokak által nem ismert gyógyító hatása van.

  • Emésztést elősegítő,
  • bélfertőtlenítő,
  • bélféregűző,
  • vérnyomáscsökkentő,
  • epe- és májműködést elősegítő,
  • érelmeszesedés ellen is hatásos.

A pestisjárványok idején az orvosok madárfejszerű álarcot viseltek, amikor beteget mentek gyógyítani. Az állarc csőrrészébe – tehát ahol az orvos belélegezte a betegséggel teli levegőt – fokhagymalevet tettek.

Fokhagymás receptek az egészségért

Fokhagymás spenót

Hozzávalók:


  • 1 kg spenót
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 5 dkg vaj

Az alaposan megmosott spenót szárát csipkedd le, majd forrázd le a leveleket, és jól csöpögtesd le. Törd át a fokhagymát présen, és vajon futtasd meg, a spenótot tedd bele, sózd, borsozd, és 3-4 perc alatt jól párold át.

Az első világháború alatt a katonáknak adtak fokhagymalevet, és a katonai orvos is mindig hordott magánál, hiszen a lőtt sérüléseket kiválóan lehetett fertőtleníteni vele.

Rizses fokhagymaleves

Hozzávalók:


  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál rizs
  • késhegynyi pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • petrezselyemzöld

Készíts világos rántást a lisztből és az olajból. Tedd hozzá az apróra vágott fokhagymát és a szintén apróra vágott petrezselyemzöldet.
Keverd át párszor, vedd le a lángról, keverd bele a pirospaprikát, majd öntsd fel másfél liter vízzel. Tedd bele a rizst, és főzd a fokhagymás lében egészen puhára. Sózd meg, és már tálalhatod is.

Tegyél forró teába egy-két gerezd fokhagymát. A tea íze megváltozik, de nagyon hatékony orvosság nátha ellen, tisztítja a légutakat és fertőtleníti a torkot is.

OLVASD EL EZT IS!

narancssarga no
  • aranyér
  • házi gyógymódok

Az aranyér tünetei és kezelése

tukor no
  • természetes csodaszer
  • házi gyógymódok

Gombás fertőzés, csípés és horzsolás ellen

Ezt is szeretjük