Így működnek a Covid elleni oltások: a Semmelweis Egyetem kisfilmjéből mindent megtudhatsz

Ismeretterjesztő filmsorozatot készített a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága, első részében a Covid elleni vakcinák működéséről is szó esik.

covid 19 vakcina

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tudatos egészségmegőrzést segítő, animációs, ismeretterjesztő filmsorozatot készített a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága. A KliniKaland nevet viselő sorozat első része a védőoltásokkal foglalkozik, melyben a hagyományos és az új - például a Covid-19 elleni - vakcinák működési elvét ismerhetjük meg.

A kisfilm közérthetően és humorosan, de szakmailag hitelesen mutatja be, hogyan alakul ki a védettség az oltóanyag hatására.

A vírusok elleni vakcinák működése

Az első évad további részeiben az immunrendszert, a vírusok és a baktériumok közötti különbségeket, az antibiotikumkúra előnyeit és hátrányait ismerhetjük majd meg.

A Védőoltások I. része itt tekinthető meg:

Szó esik a videóban részletekre lebontva a különböző hatóanyagú vakcinák pontos működése, és az, hogy az immunrendszer védelme hogyan alakul ki. Kiderül többek között, mi szükség van az úgynevezett emlékeztető oltásokra, vagy hogyan lehetséges, hogy egy legyengített vírus felvértezheti a védekezőrendszerünket az erősebb társaival szemben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóságának filmes csapata készítette, az animációt Gál Bettina. A Védőoltások I. szakmai lektora dr. Falus András immunológus. A KliniKaland sorozatot Galambos Péter narrációjában hallhatjuk.

A vakcinairigység arról szól, hogy az én életem, egészségem, szabadságom többet ér, mint a tiéd

Az az ember, aki csak önmagával foglalkozik, közönyössé válik a többi ember és a világ sorsa iránt. Nem hangzik túl jól. Nem én állítom egyébként, hanem Lasch Az önimádat társadalma című könyvében.

(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük