Elhúzódó köhögés, nehézlégzés is jelezhet COPD-t: a harmadik leggyakoribb halálok egyre több nőt is érinthet a jövőben

Egy nemrég publikált kutatásban felmérték, hogy a magyarok mennyire tájékozottak a veszélyes légúti betegséggel kapcsolatban.

GettyImages-1216212319 (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrég elkészült a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatása a Tüdőközpont megbízásából, amely a magyar felnőttek dohányzással és légúti betegségekkel kapcsolatos ismereteit mérte fel.

Az eredményekkel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának véleményét, tapasztalatait kérdeztük.

"Dohányzik jelenleg, vagy dohányzott valaha hosszabb ideig?"

Az online kérdőívet kitöltők között, az utóbbi évek tendenciáit követve, nemek tekintetében már nincs különbség: férfiak és nők közel azonos arányban válaszoltak igennel erre a kérdésre. A hölgyek között ezenfelül magasabb az alkalmanként dohányzók aránya. A legtöbben - 37% - a 18-34 év közötti korosztályban jelölték, hogy dohányoznak jelenleg is.

GettyImages-499392814

Az egyéb statisztikákban is az látszik, hogy a nők mára utolérték a férfiakat dohányzás tekintetében. Míg korábban jelentősen magasabb volt a férfiak aránya, napjainkra ez a különbség már eltűnt. Ebből adódóan a légúti betegségek és a dohányzással összefüggő egyéb kórképek kockázata megemelkedett a nők körében is, tehát számukra is különösen fontos a krónikus légúti betegségekre figyelmeztető jelek ismerete és a szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvétel - figyelmeztet dr. Hidvégi Edit.

"Ön szerint azok a dohányosok, akik asztmában szenvednek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve?"

A válaszadók döntő többsége tudja, hogy a már meglévő krónikus légúti betegség - mint jelen esetben az asztma - melletti dohányzás súlyosbítja a betegség tüneteit. Itt inkább korosztály tekintetében volt különbség a válaszok között, a dohányzás kockázatát az idősebbek jellemzően jobban felismerik, mint a fiatalok. Az igen válaszok aránya 76% a 18-34 évesek körében, a legmagasabb, 94% a 65 év feletti korosztályban.

GettyImages-697574373

Dr. Hidvégi Edit kiemelte, hogy a válaszadók többsége helyesen mérte fel a kockázatot, meglévő krónikus légúti betegség esetén a dohányzás rontja a gyógyulási esélyeket. Több kutatás is igazolta, hogy asztma esetén például kevesebb gyógyszerrel is tünetmentességet lehet elérni, ha a beteg leteszi a cigarettát a diagnózist követően. Az életkorból adódó különbségek nyilván összefüggenek az első kérdésre adott válaszok alapján, hiszen épp a 18-34 éves korosztály tagjainál a legmagasabb a dohányosok aránya. Ha pedig valaki dohányzik, akkor hajlamos az ezzel járó kockázatokat kisebbnek ítélni, mint azok, akik nem dohányoznak. 

"Ön ki van téve rendszeresen passzív dohányzásnak?"

Az utolsó dohányzással kapcsolatos kérdésre a 18-34 évesek válaszoltak a legtöbben igennel. 45%-uk rendszeres passzív dohányos, vagyis úgy lélegez be dohányfüstöt, hogy ő maga akár nem is dohányzik. Ez a jelentős különbség a többi korosztályhoz képest - a 35-49 évesek között már csak 31%, az 50-54 évesek között csak 21% - nyilván életkori sajátosságokból is fakad, a fiatalabbak gyakrabban élnek társasági életet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Hidvégi Edit a kérdés kapcsán kitért a fiatalabb korosztályban is különösen népszerű e-cigarettákra. Ezekre a termékekre sokan a hagyományos dohányzás „egészségesebb” alternatívájaként tekintenek, pedig az e-cigi sem veszélytelen. A különböző gyümölcsös és egyéb vonzó illatban kínált, akár nikotinmentes termékekről is bebizonyosodott, hogy az e-cigaretta gőzének tartós belélegzése - még nikotin nélkül is - rontja a tüdő működését, és károsítja a védekezőképességét. A vízipipázás pedig még a passzív környezet számára is kifejezetten káros - ez a legrosszabb cigarettahelyettesítő dohányzási forma - hangsúlyozza a Tüdőközpont orvosa.

Évenkénti szűrés javasolt!

A dohányzással és a légúti betegségekkel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit kiemelte, hogy a betegeknél gyakran csak a tüdőrák kialakulása merül fel kockázati tényezőként. Pedig jóval gyakoribb például a COPD, ami napjainkban a harmadik leggyakoribb halálok. A Tüdőközpont tüdőgyógyásza elmondta, hogy dohányzás mellett az elhúzódó köhögést, nehézlégzést, terhelésre jelentkező fulladásérzést nem szabad elbagatellizálni.

GettyImages-1310163509

Ilyen panaszok esetén orvoshoz kell fordulni. Egy gyors, fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálattal képet kaphatunk a tüdő állapotáról, korai diagnózissal pedig jelentősen javítani lehet a betegek életkilátásait. A vizsgálat elvégzése minden 40-45 év feletti számára évente javasolt, különösen, ha dohányzik.

3 légzési technika, ami hatásos légszomj ellen

A légszomj komolyan megkeserítheti a mindennapokat, és akár a COPD tünete is lehet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük