5 dolog, ami Candidát okoz

És nem is gondolnád

Az élesztőgomba-fertőzés kellemetlen és igen gyakori probléma. Néha olyasmi is előidézheti, amivel csak kevesen vannak tisztában.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Élete során szinte minden nő találkozik a Candida gomba által okozott fertőzés kínos tüneteivel. Ez gyakran vezet hüvelyi folyáshoz, de olykor ez a probléma áll a szájpenész, a hólyaghurut vagy az ízületi fájdalmak hátterében is. Épp ezért, jó, ha tudod, mi okozhatja a gombák terjedését. Ugyanakkor nem árt, ha kicsit tájékozottabb vagy az átlagnál, és ismered a Candida-fertőzés kevésbé köztudott okait is.

A cigarettafüst káros hatásai

A nikotin rontja a vérellátást, minek következében a szájban fokozódik a fogmeder- és fogínygyulladás kialakulásának kockázata. Ráadásul a cigarettafüstben lévő méreganyagok jelentősen károsítják a száj- és bélflórát. Mindez pedig megkönnyíti az élesztőgombák elszaporodását az emésztőszervrendszerben. Ha tehát gyakran küzdesz Candida-fertőzéssel, ideje megfontolnod a dohányzásról való leszokást.

Allergia a háttérben

Az allergia a védekezőrendszer túlzott reakciója egy számára már ismert anyagra, amelyet veszélyesnek ítél. Az allergiások általában ismerik azt az allergént, mely kiváltja a heves reakciókat, és kerülik, ha lehetséges. Ha azonban nem tudod magadról, hogy allergiás vagy, mert a panaszaid – enyhe fejfájás, levertség, viszketés – nem különösebben súlyosak, szervezetedet kiteszed a Candida-fertőzés veszélyeinek. Ilyenkor ugyanis védekezőrendszered állandó terhelés alatt van, mely az egész test tartós legyengülését okozza.

Az élelmiszerallergiák a bélflóra erőteljes megváltozását idézik elő, mindez különösen gyakran figyelhető meg a búzával vagy tejjel szembeni túlérzékenységnél.

Ha az allergén – például nikkel – a bőrt vagy a nyálkahártyát ingerli, a gyulladt helyeken megtelepedhetnek az élesztőgombák. Ha tehát visszatérő problémát jelent számodra a Candida-fertőzés, érdemes bejelentkezned egy allergiavizsgálatra.

Túlzásba vitt higiénia

A túl gyakori fürdés és zuhanyozás károsítja bőröd savköpenyét, minek következtében az nem tudja kivédeni a különböző kórokozók – így például az élesztőgombák – támadását. Épp ezért, bár a személyi higiénia elengedhetetlen része a mindennapoknak, semmiképp se vidd túlzásba.

Rohanó táplálkozás

Rendkívül fontos, hogy a rohanó hétköznapokban is hagyj elegendő időt táplálkozásra. A pár perc alatt elfogyasztott ebéd ugyanis káros hatással lehet az egészségedre. Lényeges, hogy a táplálékot alaposan rágd meg, mert az ételnek össze kell keverednie a nyállal. A nyál nemcsak a nyelőcsőben való lecsúszást könnyíti meg, hanem maga is emésztőnedv – segíti az ételekben lévő szénhidrátok lebomlását és felszívódását.

Amennyiben az ennivalót kapkodva, gyorsan legyűröd, ezzel az emésztőnedvvel kevéssé keveredik, következésképpen emésztési problémák léphetnek fel. Ha a táplálékot ráadásul nagyobb mennyiségű folyadékkal öblíted le, akkor megakadályozod a nyálat fontos szerepének betöltésében, és az ételpépet annyira felhígítod, hogy az emésztőnedvek a gyomorban nem tudnak rendesen dolgozni. A hétköznapi rohanás tehát egy újabb dolog, ami hajlamosít az élesztőgomba-fertőzésre.

Tudtad?

A kialakult Candida gomba okozta fertőzés sokkal gyakrabban félrediagnosztizált betegség, mint más hüvelyi fertőzések. Biztos eredményt az otthon elvégezhető gyorsteszt vagy orvos által rendelt laborvizsgálat adhat. A gyorstesztet patikákban, vagy például online a FeminaShopban vásárolhatod meg, a laborvizsgálatot pedig előzetes bejelentkezés után belgyógyászodtól kérheted.

Az otthoni Intim Candida Gyorstesztet itt rendelheted meg »

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cukorbetegség is okozhatja

A diabéteszes betegeknek diétával és gyakran gyógyszerekkel kell normál szinten tartaniuk a vércukorszintjüket – ez azonban nem is olyan egyszerű dolog. Ha túl sok cukor van a beteg vérében, akkor különösen fogékony az élesztőgombák inváziójával szemben. Ha azonban túlságosan leesik a vércukorszintje, akkor szőlőcukrot kell magához vennie, ellenkező esetben életveszélyes állapotba kerülhet. Ezzel a vészhelyzeti intézkedéssel viszont túltáplálhatja az élesztőgombákat. Épp ezért, ha cukorbetegséget állapítottak meg nálad, fontos, hogy minél kiegyensúlyozottabban táplálkozz, és vércukorszinted ne ingadozzon.
 

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Candida című könyve alapján készült.

A Candida albicans élesztőgomba-fertőzés annyira szerteágazó panaszokat okozhat, hogy nehéz felismerni a betegséget. A könyvből megismerheted a láb- és kézkörmökön, a bőrön, a bélben és más szervek nyálkahártyáin megtelepedett élesztőgombák okozta fertőzés veszélyeit, a betegség első jeleit és a lehetséges kísérőtüneteket. Továbbá hasznos tippeket kaphatsz azzal kapcsolatban, hogyan előzd meg, illetve kezeld a problémát.

Kiadja a Holló és Társa.
Ára 1584 forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben.
Ezt is szeretjük