Viszketés, vörös foltok, sötét anyajegyek
A bőrrák 3 fajtája és tüneteik
Bár a barnaság divatos, a túlzásba vitt napfürdőzés akár az életedbe is kerülhet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr tested elsődleges védelmi vonala, mely a külvilágból érkező káros hatások nagy részét kivédi, megóvva ezzel a szervezetedet. Ezt a védelmi pajzsot leginkább a nap káros sugarai rongálhatják, melyek nem csupán a ráncok, hanem a bőrrák kialakulásáért is felelőssé tehetőek.

Elsősorban a napégés jelent veszélyt, de nem érezheted magad teljes biztonságban akkor sem, ha bőröd ellenálló-képessége az átlagnál nagyobb, és soha nem égsz le. A környezetszennyezés miatt ugyanis az ózonréteg egyre jobban elvékonyodik, és a káros UV-sugárzás fokozottabban érvényesül a Földön. Leginkább az UVB-sugárzás áll a bőrrákos megbetegedések hátterében, mivel képes megváltoztatni a bőrsejtek genetikai állományát.

A bőrrák fajtái

Basiloma

A betegség ezen fajtája a leggyakoribb, ugyanakkor - többnyire sebészi beavatkozással - a legjobban gyógyítható. Elsősorban a fehérebb bőrű embereket veszélyezteti, és a testfelszín napfénynek leginkább kitett bőrfelületein alakul ki. A daganat a hám legalsó rétegéből indul el, és - bár ritkán ad áttétet - a környezetében lévő szöveteket roncsolja.

Első jelek

  • Enyhe viszketés.
  • Apró, fényes csomók a bőrfelszínen.
  • A csomók kisebesedése.

Spinalinoma

A basilomával ellentétben ez a daganatfajta a bőr felszíni rétegéből, az elszarusodó laphámsejtekből – illetve olykor a testfelszínen lévő szemölcsökből – indul ki.

De nem csupán a napfénynek kitett területen alakulhat ki, hanem megjelenhet akár a nyelv és a száj nyálkahártyáján is. Ugyanakkor tény, hogy legtöbbször napégés következtében indul meg a normálistól eltérő sejtosztódás. A sugárkezelés, valamint a műtéti beavatkozás egyaránt hatékony lehet a spinalinoma esetében – amennyiben időben észlelik a problémát.

Gyakori tünetek

  • Vörös, hámló foltok.
  • A bőrfelszínből kiemelkedő folt.
  • Az elváltozás kifekélyesedése.

Melanoma

Ez a fajta daganat a bőr festéktermelő sejtjeiből - a melanocitákból - indul ki. Kialakulásának oka lehet egy festékes anyajegy sérülése vagy akár egy gyermekkori leégés is. A bőrt érintő daganatok közül a melanoma a legsúlyosabb: a bőrrák okozta halálozások 75%-áért felelős, annak ellenére, hogy a bőrdaganatok legritkább típusát képezi. A betegség igen súlyos, és viszonylag gyorsan ad áttétet, ha azonban még időben észreveszed, és az első tüneteket követően orvoshoz fordulsz, a melanoma az esetek többségében gyógyítható.

Gyanús jelek

  • Az anyajegy színének, alakjának, méretének változása.
  • Érdes felszínű májfoltok megjelenése.
  • Viszkető, vérző bőrelváltozások.

Előzd meg a bajt!

A bőrrák előfordulása az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik – 35 éves kor felett már érdemes évente elvégeztetni egy bőrgyógyászati szűrést. De a biztonság kedvéért már ezt megelőzően sem árt, ha legalább két-háromévente bőrgyógyászhoz mész - különösen abban az esetben, ha sok anyajegy borítja a tested.

Figyeld az órát!

Délelőtt 11 és délután 3 óra között, ha lehet, ne tedd ki a bőrödet közvetlen napsugárzásnak. Hazánkban ugyanis ebben az időszakban a legerősebb az UVB-sugárzás. Továbbá ne feledkezz meg arról sem, hogy az egy évesnél fiatalabb gyermekeket egyáltalán nem szabad közvetlen napfényre vinni. Ha tehát gyermekeddel a szabadban vagytok, használj bőrvédő krémet, adj rá kalapot, valamint laza pamut- vagy lenruhát.

Naptej

Ma már nem kell a faktorszámokkal bajlódnod, hiszen minden biztonsággal használható terméken a védelem erősségének kell szerepelnie - gyenge, közepes vagy erős. Lehetőleg az utóbbit használd. Fontos, hogy megfelelően alkalmazd a terméket, vagyis vastagon vidd fel a bőrödre, és úszás vagy zuhanyozás után akkor is ismételd meg a műveletet, ha a kozmetikum vízálló. Mivel azonban a naptej önmagában nem jelent tökéletes védelmet a bőrrák ellen, a dél körüli órákban akkor se tartózkodj a napon, ha vastagon bekented magad.

Anyajegyszűrés

Amellett, hogy érdemes rendszeresen figyelned az anyajegyeidet, illetve bőröd állapotát, fontos, hogy néhány évente végeztess anyajegyszűrést a bőrgyógyászoddal. A vizsgálat mindössze negyed órát vesz igénybe, de életet menthet. Az orvos ilyenkor az összes anyajegyedet megvizsgálja egy dermatoszkóp nevű műszerrel, melynek segítségével pontosan meg tudja mondani, hogy van-e olyan jelentős pigmentelváltozás, mely daganatot jelezhet.

Ezt is szeretjük