Furcsa, hogy milyen rák kockázatát növeli ez az ital: nem azt, amire gondolnál
Meglepő eredményeket publikáltak a kutatók a borfogyasztás és a rák kapcsolatáról.

A borfogyasztás és a rák kockázatának kapcsolata régóta foglalkoztatja a kutatókat. Egy friss metaanalízis meglepő eredményeket hozott: a fehérbor bizonyos esetekben nagyobb rákkockázatot jelenthet, mint a vörösbor.
A bor is rákot okozhat
A Nutrients folyóiratban publikált tanulmány 42 korábbi kutatás elemzésével vizsgálta a vörös- és fehérborfogyasztás hatását a rák kialakulásának kockázatára. A Brown Egyetem Közegészségügyi Iskolájának, a Brown Egyetem Warren Alpert Orvosi Iskolájának és a Harvard Orvosi Iskolájának kutatói, köztük Eunyoung Cho, ScD, epidemiológiai és bőrgyógyászati docens, arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon a közvélekedésnek megfelelően a vörösbor valóban egészségesebb választás-e a rák kockázatát tekintve.

A kutatók az Embase és Pubmed digitális archívumok átfogó keresésével tárták fel a releváns tanulmányokat. A metaanalízisbe 22 eset-kontroll tanulmányt és 20 kohorsz tanulmányt vontak be. Az elemzés során a bor típusát és a rák típusát is figyelembe vették, különös tekintettel a prosztatarákra, a mellrákra, a bőrrákra és a tüdőrákra.
A borfogyasztás mértéke önmagában nem növelte vagy csökkentette a rák kockázatát. A vörös- és fehérbor hatása között sem találtak különbséget. Azonban, amikor csak a kohorszvizsgálatokat vették figyelembe, a fehérborfogyasztásnál kapcsolatot találtak a rák megnövekedett kockázatával, főleg a nők esetében – 22%-kal növelte a bőrrák esélyét, míg a vörösbor esetében nem volt ilyen összefüggés. Így ismerd fel a bőrrákot – a legfőbb típusai képeken.
A lehetséges okok
Eunyoung Cho, ScD, a tanulmány szerzője szerint, bár az alkohol (beleértve a bort is) fogyasztása vitathatatlanul növeli a rák kockázatát (nem is kicsit), sokan a vörösbort tartják egészségesebb opciónak magasabb antioxidáns-tartalma miatt.
A kutatók megjegyzik, hogy a bőrrák kockázatának növekedése a fehérborfogyasztók körében összefügghet a demográfiai és életmódbeli tényezőkkel is. Azonban a tanulmányok figyelembe vették a bőrrák egyéb kockázati tényezőit is, így a fehérbor és a bőrrák kockázatának a kapcsolata validnak tűnik.
A kutatás korlátai közé tartozik, hogy megfigyeléses tanulmányokon alapul, így nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést. A tanulmányok önbevalláson alapuló élelmiszerfrekvencia-kérdőíveket használtak, és nem mindegyik tanulmány használt validált kérdőíveket.
Az egyik lehetséges magyarázat a vörösborban található rezveratrol, amely bizonyítottan rendelkezik daganatellenes tulajdonságokkal. Mivel a vörösbor nagyobb mennyiségben tartalmazza ezt az antioxidánst, előfordulhat, hogy ez tompítja az alkohol káros hatásait. Ugyanakkor a kutatás nem igazolta, hogy a vörösbor csökkentené a rák kialakulásának esélyét, valószínűleg azért, mert a rezveratrol gyorsan lebomlik a szervezetben, és a borfogyasztás során nem éri el a szükséges koncentrációt.
A legfontosabb tanulság, hogy az alkoholfogyasztás továbbra is összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedésekkel, és nincs olyan alkoholos ital, amely teljesen biztonságos lenne ebből a szempontból.
Erősen rákkeltőek ezek az italok, mégsem figyelmeztet erre semmi: a WHO szerint nagy a baj
Becsapva érezhetik magukat a fogyasztók: a WHO szerint ennek az italnak a rákkeltő hatásáról alig tud valaki.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)