Éretlenül súlyosan mérgező a finom bogyó: csak akkor edd meg, ha már fekete!

A bodzabogyó rendkívül egészséges, nem mindegy viszont, hogyan fogyasztod, mert mérgező is lehet.

Bodzabogyó ehető-e
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bodzabogyónak különleges, szokatlan íze van. Előszeretettel készítenek belőle lekvárt, zselét, gyümölcspitét, különböző italokat és szíverősítőket. Erősen festő levével egykor bort és ételeket is színeztek. Könnyen termeszthető növény, de kellemetlen gyomként is viselkedhet.

A bodza hajtásai, kérge enyhén mérgezőek, virágát azonban felhasználja a népi gyógyászat, és szörp is készül belőle. A bogyóra is érdemes azonban figyelni, hiszen kiváló A-, B6-, C-vitamin, rost-, vas- és kálium-, valamint jó B1-, B2-vitamin-, kalcium és foszforforrás. A bogyók emellett antioxidáns antocianinokat és flavonoidokat tartalmaznak.

Ehető a bodzabogyó?

A bodza bogyója nyersen enyhén mérgező, amit azonban főzéssel, hőkezeléssel semlegesíteni lehet. Így készíthető belőle például lekvár vagy öntet, amit igen ízletes joghurttal, müzlivel fogyasztani. Szem előtt kell tartani leszedés előtt, hogy a bogyók nyár végére érnek meg teljesen, míg zöldek, illetve nem teljesen feketék, hanem pirosak, nem szabad leszedni őket, az éretlen bogyók mérgezőek. Fogyasztás előtt a zöld részeket, a kocsányokat is el kell távolítani, mert szintén mérgezőek lehetnek.

Az ehető bodzát nem szabad összekeverni a gyalogbodzával sem, annak bogyói ugyanis mérgezőek. Az ehető bodza ágai lefelé hajolnak, és a termések is lefelé csüngenek, míg a gyalogbodza esetében az ágak és a termések is felfelé állnak. A gyalogbodza emellett nem fásszárú, mint az ehető bodza, hanem lágyszárú növény.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért egészséges?

A Journal of Alternative and Complementary Medicine 2007-ben közölt újra egy régebbi cikket, melyben a bodzabogyó-kivonat hatásait vizsgálják az influenza tüneteinek kezelése során. A kutatók azt állapították meg, hogy hatásossága, olcsósága és a mellékhatások hiánya miatt a készítmény az influenza A és B vírus okozta tünetek biztonságos kezelésére jó lehetőséget biztosít. A bogyó antocianin-tartalmáról azt tartják, hogy az immunfunkciókat serkenti, magas flavonoid-, antocianin- és antioxidáns-tartalma pedig hatásos lehet az idült betegségek megelőzésénél.

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend - A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.
borito.gif
E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legegészségesebb és legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához.
Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
Ezt is szeretjük