Éretlenül súlyosan mérgező a finom bogyó: csak akkor edd meg, ha már fekete!
A bodzabogyó rendkívül egészséges, nem mindegy viszont, hogyan fogyasztod, mert mérgező is lehet.

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Ez a minta még a kockásnál is divatosabb lesz tavasszal: így viseld! »

Ez a világ legtermészetesebb kollagénes fátyolmaszkja: készen kapod a tojáshéjból »

Így fond be a hajad idén: 3 trend, ami nagyon erős lesz tavasszal »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A bodzabogyónak különleges, szokatlan íze van. Előszeretettel készítenek belőle lekvárt, zselét, gyümölcspitét, különböző italokat és szíverősítőket. Erősen festő levével egykor bort és ételeket is színeztek. Könnyen termeszthető növény, de kellemetlen gyomként is viselkedhet.

A bodza hajtásai, kérge enyhén mérgezőek, virágát azonban felhasználja a népi gyógyászat, és szörp is készül belőle. A bogyóra is érdemes azonban figyelni, hiszen kiváló A-, B6-, C-vitamin, rost-, vas- és kálium-, valamint jó B1-, B2-vitamin-, kalcium és foszforforrás. A bogyók emellett antioxidáns antocianinokat és flavonoidokat tartalmaznak.

Ehető a bodzabogyó?

A bodza bogyója nyersen enyhén mérgező, amit azonban főzéssel, hőkezeléssel semlegesíteni lehet. Így készíthető belőle például lekvár vagy öntet, amit igen ízletes joghurttal, müzlivel fogyasztani. Szem előtt kell tartani leszedés előtt, hogy a bogyók nyár végére érnek meg teljesen, míg zöldek, illetve nem teljesen feketék, hanem pirosak, nem szabad leszedni őket, az éretlen bogyók mérgezőek. Fogyasztás előtt a zöld részeket, a kocsányokat is el kell távolítani, mert szintén mérgezőek lehetnek.

Az ehető bodzát nem szabad összekeverni a gyalogbodzával sem, annak bogyói ugyanis mérgezőek. Az ehető bodza ágai lefelé hajolnak, és a termések is lefelé csüngenek, míg a gyalogbodza esetében az ágak és a termések is felfelé állnak. A gyalogbodza emellett nem fásszárú, mint az ehető bodza, hanem lágyszárú növény.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért egészséges?

A Journal of Alternative and Complementary Medicine 2007-ben közölt újra egy régebbi cikket, melyben a bodzabogyó-kivonat hatásait vizsgálják az influenza tüneteinek kezelése során. A kutatók azt állapították meg, hogy hatásossága, olcsósága és a mellékhatások hiánya miatt a készítmény az influenza A és B vírus okozta tünetek biztonságos kezelésére jó lehetőséget biztosít. A bogyó antocianin-tartalmáról azt tartják, hogy az immunfunkciókat serkenti, magas flavonoid-, antocianin- és antioxidáns-tartalma pedig hatásos lehet az idült betegségek megelőzésénél.

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend - A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.
borito.gif
E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legegészségesebb és legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához.
Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
Blog.hu ajánló