Mit jelez a magas bilirubinszint a laboreredményben? A máj állapotára is utalhat
A máj és az epetermelés kezdődő rendellenességét is megmutathatja a bilirubinszint.

labor-eredmeny-laborlelet-orvos-beteg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy egyszerű laborlelet a belső szervek működéséről, illetve azok kezdődő rendellenességéről is átfogó képet adhat, így a májműködés és az epetermelés zavarát is korán jelezheti néhány normálistól eltérő érték.

A laborvizsgálatok segítenek felhívni a figyelmet a kialakuló problémára, melynek időben történő kezelésével sok esetben megelőzhetők a nagyobb egészségügyi gondok. A máj állapotát több szám is mutatja a leleten, ilyen többek között a szöveti sérülést és az epeutak elzáródását is jelző Gamma GT vagy a szerv károsodását jelző GOT és GPT.

Bilirubinszint a laboreredményben

A laboreredmény fontos értéke a bilirubinszint is, amely a hemoglobin lebomlása útján keletkező epefesték vérben levő koncentrációját vizsgálja, így az epehólyag és az epeutak állapotába is betekintést nyújt. Az összbilirubin normálértéke 20 umol/liter alatt van, míg a direkt bilirubin normális szintje 1-5 umol/l.

A problémát a magas bilirubinszint jelenti. A szintje elsősorban a májat és az epeutat érintő betegségek során nő meg, amikor a májenzimek ezt a sárga színt adó epefestéket nem tudják megfelelőképpen kiválasztani.

A bilirubin megfelelő máj- és epeműködés esetén a májsejtek munkája révén úgynevezett glükuronsavval kapcsolódik össze, majd így választódik ki az epecsatornába, és részben a bélrendszeren át széklettel, részben a vesén keresztül vizelettel ürül ki a szervezetből.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mi okozhatja a bilirubinszint eltérését?

A magas bilirubinszint esetén felmerülhet többféle eredetű májbetegség, epekövesség, epeúti elzáródás, anyagcsere- és hasnyálmirigy-problémák, májzsugor, gyógyszermellékhatás, alkoholbetegség, esetleg mérgezés gyanúja is. Ennek megfelelően az adat további vizsgálatokat, például hasi ultrahang elvégzését is szükségessé teheti.

A felhalmozódó bilirubin okozza a bőrön és a szemeken látható sárgaságot, melyet sötét vizelet és világos, fehéres színű széklet kísérhet indokolatlan fáradtságérzet és étvágytalanság, esetenként láz, fájdalom mellett. Az érték vizsgálata azért különösen fontos, mert a probléma korai felismerése a visszafordíthatatlan szervi károsodás és a szövődmények megelőzésében segít.

Kímélő ételek epebetegeknek

Epebetegséggel élők számára kiemelten fontos egyes étrendi szabályok betartása. Szerencsére így sem lehetetlen, hogy finom, tartalmas ételek kerüljenek az asztalra.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük