A magas koleszterinszintet is jelezheti: 8 elváltozás a bőrön, ami betegségre utalhat
A bőrelváltozások sokszor csak esztétikai problémát jelentenek, ám a hátterükben kezelést igénylő betegségek is állhatnak.

GettyImages-489012510
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr a legnagyobb szervünk, ami folyamatosan tudósít egészségügyi állapotunkról is. Mégis sokan figyelmen kívül hagyják a jelzéseit, főleg akkor, ha azok nem jelentenek hangsúlyos esztétikai problémát. 

Bizonyos betegségek esetében a bőrelváltozások felhívhatják a figyelmet arra, hogy a szervezet működése zavart szenved, és egy már diagnosztizált kór esetén azt is jelezhetik, hogy a kezelésén változtatni kell valamit. Gyakran más tünetekkel együtt lesznek igazán gyanúsak az érintettek számára. 

Betegségre utaló bőrelváltozások

Mi lehet árulkodó a bőr esetében? Jóformán bármilyen elváltozás, hiszen a foltok, az elszíneződések, a kiütések, a csomók, de még a bőr hőmérséklete is megváltozhat a betegségek hatására. A hormonális problémákat, a cukoranyagcsere-zavarokat, sőt a neurológiai kórképeket is kísérhetik bőrtünetek. A rendszeres önvizsgálatnak nagyon fontos szerepe van, és időről időre ajánlott szakembernek is megmutatni a bőrt - különösen igaz ez akkor, ha valaki furcsaságot vesz észre rajta. 

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük