Nem csak a megfázás vezet szaglásvesztéshez: cukorbetegség és szklerózis multiplex tünete is lehet
A szaglásvesztés hátterében számos tényező állhat, akár súlyos kórképek is.

smell
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szaglás fontos szerepet játszik az ételek élvezetében, az emlékek felidézésében, sőt vészhelyzetek felismerésében is. Elvesztése tehát több pusztán bosszantó tényezőnél.

Valószínűleg mindenki találkozott már élete során a szaglásvesztés vagy szagláscsökkenés jelenségével. Olykor egy elhúzódó influenza, esetleg egy kitartó nátha következtében kevésbé érezni az illatokat és szagokat, és ami még kellemetlenebb, az ízeket is. Az öregedés természetes velejárója a szagláscsökkenés, de mi a helyzet akkor, ha az életkor, illetve ismert megbetegedés nem indokolná a szaglásban és ízlelésben beálló negatív változásokat? 

Szaglás és ízérzés

A szagok és ízek beazonosítása ősi és alapvető érzőműködés, fontos hatással van az életminőségre is. Mégis kevesebb szó esik róluk, mint mondjuk a látásról vagy a hallásról. A szaglás és az ízérzés külön receptorrendszerekkel működik, mégis nagyon szoros kapcsolatban áll egymással. Kémiai ingerek stimulálják az ízlelőbimbókban található speciális érzékelősejteket, amik aztán jelet küldenek az agy megfelelő területeire, így tudatosul az ízérzés. Hasonlóképpen, a szagok működésbe hozzák az orr szaglóreceptorait, ami idegrendszeri választ vált ki. 

smell1
Fotó: Dimitri Otis / Getty Images Hungary

A szaglás elvesztésének okai

A szaglás képességének csökkenése vagy megszűnése becslések szerint a populáció 3-20%-át érinti. A csökkent működés a hipozmia, a szaglás teljes hiánya pedig az anozmia. A szaglásvesztés okai alapján három fő csoportot lehet megkülönböztetni, az orrnyálkahártyát érintő problémákat, a levegő útjában álló fizikai akadályokat, illetve az idegi vagy agyi eltéréseket okozó kórképeket.  

Az orrnyálkahártyát érintő megbetegedések

Az orrnyálkahártya működését befolyásolhatja az allergia, a nátha és az influenza is. Allergia esetén bizonyos pollenek hatására az orrnyálkahártya gyulladása következik be, amely a szaglás romlásához vezethet. Takarítószerek túlzott használata is ingerelheti a nyálkahártyát, átmeneti szagláscsökkenést előidézve. Az ebbe a csoportba tartozó esetek közös jellemzője, hogy a szaglás egy idő után magától helyreáll. 

Akadály a levegő útjában

Előfordulhat, hogy valami akadályozza a levegő szabad áramlását az orrban. Az orrsövény deformitásai, az orrdaganatok vagy az orrpolipok is képezhetnek ilyen akadályt. Az orrpolipok jóindulatú elváltozások, a nyálkahártya polipszerű burjánzásai. Ezeknek a problémáknak a megoldásához mindenképpen orvosi segítségre van szükség, gyakran a műtét is indokolt. 

33638259 5f38be8a8e68f9c900d18dbbfd8635c7 wm
Fotó: Getty Images Hungary

Idegi és agyi érintettség

Az orr receptoraitól idegek továbbítják az információt az agynak - ennek a folyamatnak bármelyik összetevője sérülhet. Számos olyan kórkép van, amely befolyásolja a működésüket. Ilyenek például az Alzheimer-kór, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség. A szaglás csökkenése a Parkinson-kór egyik korai, gyakran észrevétlenül maradt tünete. A szaglás megváltozása viszonylag gyorsan jelentkezhet Alzheimer-kór és szklerózis multiplex esetén is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szaglásban beálló változás észrevétele segíthet a betegségek korai felismerésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kezeletlen vagy nem megfelelően karbantartott cukorbetegség egyik szövődménye az úgynevezett neuropátia, amely az idegek károsodását jelenti. Az idegeket ellátó erek sérülnek, ez rontja az oxigénellátásukat és az anyagcseréjüket is. Leggyakrabban a végtagok idegei érintettek, itt fájdalom és zsibbadás jelentkezhet. Egy 2019-es kutatás kapcsolatba hozta a diabétesz okozta ér- és idegkárosodást a szagláscsökkenéssel is. Fejsérülések és agytumorok is okozhatnak anozmiát. Ritka esetekben a szagláshiány veleszületett lehet. 

Diagnosztika, kezelés

A szaglásvesztés mögött álló okokat gyakran nehéz felderíteni. Az orvos az anamnézis felvételén túl különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatok elvégzését is kérheti, például CT, röntgen vagy MRI elkészítését. A krónikussá váló anozmia, tekintve, hogy az ízérzékelés gyengülésével is jár, az étkezési szokások megváltozásához is vezethet, azon keresztül pedig tápanyaghiányhoz, súlyvesztéshez. Fontos tehát a kezelése, amely minden esetben a kiváltó okoktól függ. A megoldás az antihisztamintól kezdve a szteroidos orrcseppeken át egészen a műtétekig terjedhet. A veleszületett anozmiára egyelőre nem létezik gyógymód. 

10 gyümölcs, ami nem emeli nagyon a vércukrot

A gyümölcsök egészségesek, vitamindúsak, ám egyes fajták sajnos tele vannak gyorsan felszívódó szénhidráttal, így drasztikus inzulinválaszt váltanak ki, és csakhamar az egekbe repítik a vércukorszintet. Olyan gyümölcsöket mutatunk, amelyek cukorbetegek számára is jók lehetnek. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük