Asztma, tüdőgyulladás, embólia

A tüdő betegségeinek lelki háttere

Gyakran köhögsz? Nem biztos, hogy egy köhögés elleni cukorka megoldja a problémádat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tüdő megbetegedései

A levegő közegével a tüdő léghólyagocskái lépnek kölcsönhatásba. A tüdő összesen mintegy 70 négyzetméteres felületével a legnagyobb szerv. Nem véletlenül, hiszen valami hatalmassal kell érintkeznie. Elvonulhatsz a hegyekbe, hogy remeteként élj, ám ha valahol a környéken szennyeződik a levegő, téged is szinte azonnal érint.

A köhögés

Rejtett ellenállásra utal. Érdemes megfigyelni, ki hogyan köhög és tüsszent. Ha valaki durván, fülsértő hangon teszi ezt, akkor egyértelmű, hogy rengeteg agressziót fojt magába, és ingerli a saját gyávasága is.

Ilyenkor lehetősége nyílik leugatni a többieket. A tüdőben termelődő nyák felköhögése azt az üzenetet hordozza, hogy nem bírod elviselni a légkört, amit mások teremtenek számodra, de nem teszel semmit a szabadulásod érdekében.

A hörghurut

Ugatásszerű köhögéssel járó betegség, vagyis szintén a rejtett agresszióhoz köthető. Az ilyen betegnek leginkább saját magával van baja azért, mert nem képes elmondani másnak, milyen sérelmeket őrizget. Önmagát is bosszantja azzal, hogy gyerekesnek érzi magát - a gyerekek ugyanis nagyon gyakran fejezik ki köhögéssel azt, hogy elnyomás alatt élnek. A hörghurutos ember fél, hogy nem jut szerephez, és ezért mindennek ellenáll. A dohányosok idült bronchitisze az önmaguk ellen fordított, terméketlen agresszió testi jele.

Az asztma

Az asztma szó eredetileg szűkkeblűséget jelent. A tüdőasztmás beteg bezárja a tüdejét és a mellkasát, meg a szívét egy páncélba, és nem akar másokhoz kapcsolódni. Ennek a problémának mélyre nyúlnak a gyökerei, az anyával való kapcsolat minőségét is tükrözi. Ha az anya nem fogadta el a gyermekét, a gyerek még felnőttként sem fogadja el a légzést, mint kötelességet, az élet velejáróját. Megkülönböztetett bánásmódot akar, távol szeretne kerülni a szennyes, hétköznapi élettől. Csak kapni akar, adni nem tud! Ennek a betegségnek is van köze a szexuális zavarokhoz, főleg, ha allergiával párosul. A beteg tudat alatt a nemiséget, a testiséget is mocskos dolognak tekinti. Ez is visszavezethető az anyai elutasításra.

Urbanizációs betegségek

Az orvosok obstruktív tüdőbetegségnek nevezik az urbanizációs ártalmak hármas csoportját, vagyis a krónikus bronchitist, az asztmát és a tüdőtágulatot. Az ilyen tüneteket általában a szennyezett környezet vagy a dohányzás okozza.

A tüdőtágulat

Hallatlan szabadságvágyat jelenít meg, ami persze folyton falakba ütközik. Az ilyen beteg egyre kevesebbet képes befogadni a külvilágból, noha egyre többet követelne. Képtelen azonosulni mások gondolataival, és elviselhetetlen tehernek éli meg mai világunk teljesítménykényszerét. Általában az 55 év feletti férfiaknál jelentkezik, akik végigrobotolták az életüket, de nem volt lehetőségük, vagy nem teremtettek maguknak lehetőséget önálló, kreatív munkára.

A tüdőgyulladás

Azt jelzi, hogy egyáltalán nem tudunk beilleszkedni a körülöttünk lévő világba.

Az elfojtott agresszió, az eltemetett konfliktusok hosszú ideig tartó stagnáló állapot esetén az egész tüdőt begyullaszthatják. Ugyanez igaz a TBC-re is, ahol az egyén már egyáltalán nem akar alkalmazkodni.

A tüdőembólia

Inkább a keringési rendszerhez köthető, ám itt is igaz, hogy a páciens már nem akar sokáig szenvedni ebben az árnyékvilágban.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mellhártya betegségei

A mellhártya is hasonlít az anyaméhhez: beburkolja és védi a tüdőt, illetve a mellkas egyéb szerveit. A mellhártyagyulladás újfent összefügg azzal, hogy az illetőt az anyja nem fogadta el, nem dédelgette. Ebből adódóan ő sem tud meghitt közelségbe kerülni senkivel, és minden érzelmeket kiváltó helyzettől fél. Túl magasak az érzelmi elvárásai ahhoz képest, amit be tud fogadni, vagy viszonozni tud.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Nyaraljunk kellemesen!
Biztonságos szex
Támasz a vénáknak
Forog a világ, sípol a fülem

Olvass bele a júniusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. június »

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük