Te tudod, mikor kell beteget jelenteni?
Ne várj vele sokat!
Már az első tünetek jelentkezésekor otthon kellene maradnod. Saját és kollégáid érdekében is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban gyakori jelenség a munkahelyeken a köhögő, tüsszögő, kipirosodott orrú kolléga. Sajnos legtöbben nem maradnak otthon egészen addig, amíg állapotuk rosszabbra nem fordul.

Hogy miért is nem érdemes megvárni, míg felszökik a lázad, illetve miért nem tanácsos légúti fertőzéssel munkába menned, most kiderül.

Mikor vagy leginkább fertőző?

Az influenza és a nátha esetében is igaz, hogy a betegség kezdeti szakaszában a legnagyobb a fertőzés kockázata. Vagyis, amikor épp csak kezd fájni a fejed, eldugul az orrod, romlik a közérzeted, érdemes otthon maradnod.

Nem csupán azért, mert, ha ilyenkor pihensz, és sok folyadékot fogyasztasz, könnyebben és gyorsabban vészeled át a fertőzést, hanem azért is, mert így kollégáidat is megkíméled a kórokozóidtól.

Fertőző felületek

Az Arizonai Egyetem kutatói a közelmúltban kimutatták, hogy, ha csak egyetlen dolgozó megy be betegen dolgozni az irodába, délre a gyakran érintett felületek - mint a kilincsek, hűtőszekrény fogantyúja, a fénymásoló gombja - több mint felén már kimutatható a kórokozók jelenléte.

Fertőtleníts!

A munkahelyen terjedő fertőzések egyfelől azzal előzhetők meg leghatékonyabban, hogy a kollégák nem mennek betegen dolgozni, másfelől nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres kézmosás fontosságát, valamint a gyakran használt tárgyak fertőtlenítését. Korábbi cikkünkből megtudhatod, pontosan miből is áll egy alapos kézmosás.

Félsz beteget jelenteni?

Sajnos az igazsághoz hozzátartozik, hogy legtöbben nem sztahanovista hajlamaik miatt nem mernek betegállományba vonulni. A Központi Statisztikai Hivatal munkaidőmérlege szerint a magyar átlag több mint egy héttel dolgozik többet napjainkban, mint tette a kilencvenes évek elején.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ennek oka pedig a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet fegyelmező ereje - véli a Központi Statisztikai Hivatal. Amellett, hogy a táppénzzel alacsonyabb fizetés jár, sokan munkahelyük elvesztésétől tartanak, így inkább betegen is bemennek dolgozni.

Ezt is szeretjük