Influenza-fertőzés: hány óra múlva jelentkeznek a tünetek?

Íme, a pontos válasz!

Tudj meg többet az influenzavírus működéséről!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az influenzavírus belső órával rendelkezik, amely megmondja, pontosan mikor kell támadnia, hogy maximális hatást érjen el - derül ki a Cell Reports című szakfolyóiratban közzétett amerikai tanulmányból.

Cikkünkből azt is megtudhatod, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy a fertőzés tünetei jelentkezzenek.

Így működik az influenzavírus belső órája

A belső molekuláris óra úgymond megmondja a vírusnak, mennyi ideje van arra, hogy osztódjon, megfertőzzön más sejteket, és átterjedjen más emberi lényekre. Ha a vírus túlságosan hamar támad, hatása gyenge lesz, ha túl későn, az ember immunrendszerének lesz ideje felkészülni ellene.
A New York-i Mount Sinai Orvostudományi Iskola szakemberei szerint az óra átállításával lehetővé válna új gyógymódok, új típusú oltások kifejlesztése az influenzavírus ellen.

24-48 óra múlva jelentkeznek a tünetek

Amikor az emberi sejtbe kerül, a vírusnak szüksége van arra, hogy erőforrásokat vonjon el az osztódáshoz, illetve ahhoz, hogy megvesse a lábát a szervezetben. Nagyjából 24-48 órával a fertőzést követően jelentkeznek az első tünetek: magas láz, végtagfájdalom, rossz közérzet, gyengeség.

Nuclear export fehérje

A kutatók felfedezték, hogy a vírus a fertőzést követően lassan felhalmoz egy bizonyos NEP - nuclear export protein - nevű fehérjét, amelyre azért van szüksége, hogy elhagyhassa a sejtet, és más sejtekre, végül pedig más gazdaszervezetekre terjedjen. Ha ezt a fehérjét túlságosan lassan akkumulálja, az időt ad az immunrendszernek a válaszra, azaz megöli a vírust, megakadályozza a tünetek jelentkezését.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Benjamin tenOever a vírus belső órájáról

- Tudjuk, hogy a vírusnak mintegy nyolc órája van a sejtben arra, hogy elegendő kópiát gyártson önmagából, hogy folytathassa az átterjedést, mielőtt a sejt vírusellenes mechanizmusa életbe lépne. A vírusnak két napra van szüksége ahhoz, hogy elegendő sejtet fertőzzön meg, hogy átterjedhessen más emberekre. Be akarunk hatolni az influenza belső órájába, és megtalálni azt a módot, hogy leszereljük, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését - idézte a tanulmány vezető szerzőjét Benjamin tenOevert professzort a BBC hírszolgálata.

Ezt is szeretjük