8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen van
A beltéri allergének is okozhatnak kellemetlen perceket.

Dia

 	Dohányfüst 	Ha dohányzol, akkor is érdemes a cigarettafüstöt távol tartanod a lakásodtól. Amennyiben a függönyök, kárpitok magukba szívják a mérgező anyagokat, nemcsak magaddal szúrsz ki, hanem az egész családdal. 	Kapcsolódó cikk: 	Dohányzol a lakásban? Mérgező vegyületek maradnak a kanapén »

Dohányfüst

Ha dohányzol, akkor is érdemes a cigarettafüstöt távol tartanod a lakásodtól. Amennyiben a függönyök, kárpitok magukba szívják a mérgező anyagokat, nemcsak magaddal szúrsz ki, hanem az egész családdal.

Kapcsolódó cikk:
Dohányzol a lakásban? Mérgező vegyületek maradnak a kanapén »

Dia

 	Penész 	A penészgombák remekül eléldegélnek a lakás páras, nyirkos pontjain: az ablakok környéke vagy a fürdőszoba ideális terep számukra. A penészgomba spórái számítanak az egyik leggyakoribb beltéri allergénnek. 	Kapcsolódó cikk: 	Ők élnek a fürdődben! Mikroszkopikus felvételek »

Penész

A penészgombák remekül eléldegélnek a lakás páras, nyirkos pontjain: az ablakok környéke vagy a fürdőszoba ideális terep számukra. A penészgomba spórái számítanak az egyik leggyakoribb beltéri allergénnek.

Kapcsolódó cikk:
Ők élnek a fürdődben! Mikroszkopikus felvételek »

Dia

 	Száradó ruhák 	A hálószobában kiteregetett vizes ruhák egyrészt gyorsabban száradnak, mint a fürdőben, másrészt kellemes öblítőillatot árasztanak. Ám ily módon egyfelől túlzottan megemelkedik a páratartalom - ami kedvez a penész kialakulásának -,  másfelől a ruhákból párolgó vegyületek sem tesznek jót a légutaknak. 	Kapcsolódó cikk: 	Te is a lakásban szárítod a mosott ruhát? Tüdőkárosodást is okozhat! »

Száradó ruhák

A hálószobában kiteregetett vizes ruhák egyrészt gyorsabban száradnak, mint a fürdőben, másrészt kellemes öblítőillatot árasztanak. Ám ily módon egyfelől túlzottan megemelkedik a páratartalom - ami kedvez a penész kialakulásának -,  másfelől a ruhákból párolgó vegyületek sem tesznek jót a légutaknak.

Kapcsolódó cikk:
Te is a lakásban szárítod a mosott ruhát? Tüdőkárosodást is okozhat! »

Dia

 	Festék 	Ha szobafestést tervezel, érdemes olyan festéket választanod, melynek csomagolásán minél alacsonyabb VOC-tartalom - volatile organic compound - van feltüntetve. Ez az számadat azt mutatja meg, hogy mekkora a festékből a levegőbe jutó szennyező szerves vegyületek mennyisége. 2010 óta az EU-ban a VOC-tartalom határértéke 30 gramm literenként.

Festék

Ha szobafestést tervezel, érdemes olyan festéket választanod, melynek csomagolásán minél alacsonyabb VOC-tartalom - volatile organic compound - van feltüntetve. Ez az számadat azt mutatja meg, hogy mekkora a festékből a levegőbe jutó szennyező szerves vegyületek mennyisége. 2010 óta az EU-ban a VOC-tartalom határértéke 30 gramm literenként.

Dia

 	Légkondicionáló 	A nem megfelelően karbantartott klímaberendezések allergiát és komolyabb légúti megbetegedéseket is okozhatnak. Fontos, hogy évente legalább egyszer átvizsgálja és kitisztítsa a készüléket a szerelő. 	Kapcsolódó cikk: 	3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz »

Légkondicionáló

A nem megfelelően karbantartott klímaberendezések allergiát és komolyabb légúti megbetegedéseket is okozhatnak. Fontos, hogy évente legalább egyszer átvizsgálja és kitisztítsa a készüléket a szerelő.

Kapcsolódó cikk:
3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz »

Dia

 	Háziállatszőr-allergia 	Az elnevezés becsapós, ugyanis az otthonodban tartott kisállat okozta allergiáért valójában nem maga a szőr, hanem egy az állat nyálában megtalálható fehérje felel. Mivel azonban tisztálkodás közben a nyál a bundára kerül, a hulló állatszőrrel a lakás minden pontjába eljut az allergén fehérje.

Háziállatszőr-allergia

Az elnevezés becsapós, ugyanis az otthonodban tartott kisállat okozta allergiáért valójában nem maga a szőr, hanem egy az állat nyálában megtalálható fehérje felel. Mivel azonban tisztálkodás közben a nyál a bundára kerül, a hulló állatszőrrel a lakás minden pontjába eljut az allergén fehérje.

Dia

 	Porallergia 	Legtöbben a poratka ürülékére érzékenyek - akár asztmás tüneteket is kiválthat a gyakori allergén. A probléma a fűtési szezonban fokozódhat, hiszen ilyenkor ritkábban szellőztetsz, ráadásul a benti szárazabb levegő miatt a nyálkahártyák is kiszáradnak, így érzékenyebbé válnak. 	Kapcsolódó cikk: 	4 biztos praktika allergia és poratkák ellen »

Porallergia

Legtöbben a poratka ürülékére érzékenyek - akár asztmás tüneteket is kiválthat a gyakori allergén. A probléma a fűtési szezonban fokozódhat, hiszen ilyenkor ritkábban szellőztetsz, ráadásul a benti szárazabb levegő miatt a nyálkahártyák is kiszáradnak, így érzékenyebbé válnak.

Kapcsolódó cikk:
4 biztos praktika allergia és poratkák ellen »

Dia

 	Csótányok 	Nemcsak a poratka, hanem csótány is állhat a beltéri allergia mögött. Az állat ürüléke ugyanis egy olyan fehérjét tartalmaz, mely potenciális allergén az ember számára. 	Kapcsolódó cikk: 	Bevált módszerek csótányok ellen »

Csótányok

Nemcsak a poratka, hanem csótány is állhat a beltéri allergia mögött. Az állat ürüléke ugyanis egy olyan fehérjét tartalmaz, mely potenciális allergén az ember számára.

Kapcsolódó cikk:
Bevált módszerek csótányok ellen »

Blog.hu ajánló
Fotó: