Fej nélkül is elélnek, de az uborkát nem bírják
Bevált módszerek csótányok ellen
Hogyan pusztíts el egy állatot, amely túlélne egy atomkatasztrófát is?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudományos szempontból a csótány vitathatatlanul az egyik legérdekesebb rovar. Állítólag napokig is képes fej nélkül elélni, egy világméretű atomkatasztrófa esetén pedig a csótány lenne a bolygó egyik túlélője - a skorpió mellett.

A csótány - fajtától függően - egy-hat centiméter hosszúságúra nőhet.

Nehéz kérdés, hogy ha mégsem szeretnéd közelebbről tanulmányozni a bizarr külsejű ízeltlábút, mivel tarthatod távol a lakástól.

Mivel lehet elriasztani egy rovart, ami több mindent él túl, mint a legelvetemültebb horrorfilmek zombijai? Van néhány ötletünk!

Bárhol bejuthat

Valóban van némi hasonlóság a rémfilmek szörnyei és az elpusztíthatatlannak látszó csótány között. Először is, hogy bárhol, bármikor megjelenhet.

Általános tévhit, hogy a csótányok csak a piszkos lakásokat kedvelik.

Természetesen, ha nem találnak mindenfelé ételmaradékot, hamarabb odébbállnak, de a falak vagy vezetékek repedésein, az ablakon vagy az ajtón keresztül gyakorlatilag bárhová bejuthatnak, tehát mindegy, milyen lakásban és hányadik emeleten laksz, teljes biztonságban soha nem lehetsz a csótányoktól.

Mindamellett, hogy a rovarnak nem túl kellemes a megjelenése, fertőző betegségeket is terjeszthet, megrágja és beszennyezi az ételt, ráadásul hihetetlen sebességgel képes szaporodni, ezért jobb, ha az első gyanús jelekre reagálsz, és megteszed a szükséges óvintézkedéseket, hogy távol tartsd az éjszakai betolakodókat.

Titkos ellenszer

Szerencsére, akárcsak a filmekben, a csótányok ellen is van néhány titkos szer, amelyet bármikor bevethetsz.

Ami Supermannek a kriptonit, az a csótánynak az uborka. Nem is kell mást tenned, mint megpucolnod egy zöldséget, a héjából pedig egy-egy darabot elhelyezni ott, ahol a csótányok bejuthatnak a lakásba - vagyis a küszöbre, az ablakpárkányra, a repedések környékére.

Ha nem szeretnél uborkadarabokat tárolni mindenfelé a lakásban, akkor vesd be a citromot - a csótányok ugyanis valamiért a friss citrusillatot sem bírják. Csavard két citrom levét a felmosóvízbe, és töröld fel az egész lakást. A már beköltözött rovarok kétségbeesve fognak menekülni, az újabbaknak pedig eszük ágában sem jut majd bejönni.

Tényleg horrorfilmes klisének tűnhet, de a csótányok állítólag lelassulnak a rájuk spriccelt víztől, ezért ha meglátsz egyet, gyorsan löttyintsd nyakon, hogy ne szaladjon el, amíg kitalálod, hogy uborkáért, citromért vagy rovarirtóért nyúlsz - vagy nemes egyszerűséggel összetaposod.

Brutálisabb módszerek

Ha a véresebb horrorfilmeket szereted, akkor a csótányok kiirtására is bevethetsz néhány látványosabb megoldást.

A cukorral elkevert szódabikarbóna például pillanatok alatt végez a csótánnyal, sőt, ha egy szódabikarbóna általi halált halt tetemet fal fel a többi csótány - amit nagy valószínűséggel megtesznek -, ők is gyorsan távoznak a másvilágra.

A cukorhoz sütőport is keverhetsz, ettől ugyanis a csótányok szinte azonnal kipukkadnak, ami a horrorfilmes párhuzam szempontjából talán a legideillőbb megoldás, csak ne feledd, hogy a filmekkel ellentétben a valóságban neked kell feltakarítani a konyhát.

A repedések és nyílászárók környékén elhelyezett bórax, illetve kukoricakeményítő és gipsz fele-fele arányú keveréke is kiirtja az ízeltlábú rémeket.

Előbbivel azonban légy óvatos, mert enyhén mérgező, így ha nem használod kellő körültekintéssel, a kisállatokban és a gyerekekben is kárt tehet.

Fontos!
A csótányok nagyon gyorsan szaporodnak, ezért ha úgy látod, nem elegendőek a házi praktikák, ne halogasd a rovarirtók hívását.

Ejtsd csapdába!

Ha nem szeretnél sokat vacakolni a tetemek eltakarításával, állíts csapdát a csótányoknak. Egy bögre belsejét kend be olajjal, majd helyezz bele egy darabka édes gyümölcsöt. Az illat odavonzza a rovarokat, akik belemásznak a bögrébe, ki azonban már nem jutnak.

Válaszd a humánus módszert, ha nem szereted az erőszakot, de kétszer is gondold meg, mit teszel a fogságba ejtett csótányokkal: ha a környéken szabadon engeded őket, valószínűleg nem ez volt az utolsó találkozásotok.

Egy kis tálkába töltött víz és egy cseppnyi olaj keveréke szintén vonzza a csótányokat, akik aztán belefulladnak a vízbe - kevésbé humánus, viszont csendes és hatékony megoldás.

Ezt is szeretjük