Álmatlanság, ingerlékenység, szapora szívverés: súlyos probléma állhat a tünetek hátterében
A pajzsmirigy-túlműködés okozta betegségről Dr. Békési Gábor PhD beszél.

orvos-zseb-sztetoszkop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész szervezetre hatással vannak a pajzsmirigy által termelt hormonok: szerepet játszanak egyebek mellett az anyagcsere szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, befolyásolják a vérnyomást, a gyomor és bél működését, és hatással vannak a hangulatra is.

Fokozott pajzsmirigyhormon-termelésnél gondolni kell autoimmun betegségre is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája ismerteti a legfontosabb információkat.

Ha a pajzsmirigy túlműködik

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei közt található a szapora szívverés, a nehezebb koncentráció, az ingerlékenység, álmatlanság, illetve az elegendő étkezés melletti fogyás, a csökkent melegtűrés, a fokozott izzadás, valamint a menstruációs zavar. Sokszor már egyetlenegy jelből, az előredülledő szemekből sejtheti az orvos, hogy mi okozhat problémát.

A Basedow-Graves-kór háttere 

A pajzsmirigy-túlműködés hátterében meghúzódhat a pajzsmirigy gyulladása, a túl sok jód jelenléte a szervezetben, valamint akár egy autoimmun betegség, a Basedow-Graves kór is. Ez utóbbi leginkább a húsz és negyven év közötti nőket érinti, és kialakulásáért nagymértékben felelősek a környezeti tényezők, így például a stresszes életmód, a túl nagy lelki megterhelés, illetve fontos tényező a genetikai hajlam is. A kór kialakulásában a TSH-receptor ellen stimuláló antitest játszik fontos szerepet, mely a fokozott hormontermelés okozója.

Komplex kivizsgálás és terápia

A fizikális vizsgálatot követi a vérvizsgálat, főként a TSH-szint meghatározásával. Amennyiben a TSH-koncentráció alacsony, a pajzsmirigy fokozott mennyiségű T4-et és T3-at termel. A laborvizsgálatot - melynek hangsúlyos része a szabad T4-, valamint totál vagy szabad T3-szint mérése - követően nagyon fontos az ultrahangvizsgálat is, melyből a pajzsmirigy méretére, szerkezetére, vérellátására, esetleges cisztáira, gyulladására lehet következtetni, az izotópvizsgálattal pedig az derül ki, hogy a pajzsmirigynek pontosan milyen típusú túlműködése van.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kezelés során nélkülözhetetlen az életmódterápia megfelelő étkezéssel és mozgással, ugyanis társulhat a kórhoz akár 1-es típusú cukorbetegség, lisztérzékenység is, valamint a stressz kiküszöbölése is hangsúlyos. Szükség lehet gyógyszeres kezelésre, ennek célja a túlműködés normalizálása, illetve szóba jöhet műtéti vagy izotópos terápia. A pajzsmirigy-túlműködés kezelése során lényeges a rendszeres laborvizsgálat és az egészségi állapot ellenőrzése, melyet szintén endokrinológus szakorvos végez.

A pajzsmirigybetegség jelei az arcon

Bizonyos külső jelek is utalhatnak arra, hogy a pajzsmirigyeddel van gond. Megmutatjuk, pontosan mire kell figyelned.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük