Ezeket javasolja asztmás kismamáknak a tüdőgyógyász - Íme a gyógyszerszedés szabályai
Vannak olyan gyógyszeres kezelések, amiket még terhesség alatt is folytatni kell, hiába szeretné abbahagyni a kismama - ilyen az asztma kezelése is.

asztma terhesség alatt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Várandósság alatt a kismamák, ha csak lehet, inkább kerülnék a gyógyszerszedést. Olyan krónikus betegség, mint az asztma esetén azonban a magzat fejlődése szempontjából kockázatos a gyógykezelés abbahagyása.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, mire kell figyelni, hogy a saját és gyermekünk egészsége is biztonságban legyen.

Ezért fontos a jól beállított asztmakezelés 

Az asztma az alsó légutak krónikus gyulladásos betegsége. Meggyógyítani nem, de tünetmentessé tenni lehet a betegeket úgy, hogy az asztma ne korlátozza a hétköznapi tevékenységeik végzése közben.

- Az asztma kezelésének lényege, hogy elérjük a tünetmentes állapotot és a gyulladás kontrollálását a betegeknél. Ehhez az szükséges, hogy a mért vizsgálati adatok és tüneteik függvényében a gyógykezelést úgy állítsuk be, hogy a panaszok ne jelentkezzenek. Ezután az előírt dózisban a gyógyszereket szedni kell, mert csak így tudjuk megelőzni a tünetek fellángolását - mondta a szakorvos.

Romló légzésfunkció, kevesebb oxigén

A gyógyszerek elhagyásával vagy a kezelőorvos tudta nélkül történő csökkentésével a várandós betegek nem csak a saját egészségüket, hanem azt is kockáztatják, hogy a magzathoz nem jut elegendő, a megfelelő fejlődését biztosító oxigén. Ez a magzatnál a növekedés- és súlyfejlődés elmaradását okozhatja, és koraszüléshez is vezethet. A nem megfelelően kezelt asztma, a tünetek gyakori fellángolása növeli a preeklampszia kockázatát a terhesség alatt. Ez az állapot megnövekedett vérnyomással és fehérjevizeléssel jár együtt.

Dr. Potecz Györgyi ezért minden asztmás kismamának azt tanácsolja, hogy lehetőleg már a tervezett terhesség előtt, a várandósság alatt pedig rendszeresen konzultáljanak kezelőorvosukkal. Érdeklődjenek a várandósság alatt is biztonsággal szedhető készítményekről. 

- Várandós hölgyeknél a helyileg ható - inhalációs szteroidok és inhalációs rövid vagy nyújtott hatású béta-agonista hörgőtágító - készítményeket részesítjük előnyben. A belélegzett szteroidtartalmú gyógyszereket kis és közepes dózisban, az utasítások betartása mellett használva nem kell mellékhatásoktól tartani, nincs káros hatása a magzatra sem.

A legfontosabb tanácsok öt pontban

  • A gyógyszereket előírás szerint szedjük, ne csökkentsük, ne változtassunk az adagoláson a kezelőorvos tudta nélkül! Ne mulasszuk el a rendszeres, a kezelőorvos által javasolt kontrollt.
  • Ha korábban nem tettük, nagyon fontos a dohányzás abbahagyása - már a tervezés időszakában. 
  • Az asztma légúti fertőzések miatt is fellángolhat. Terhesség alatt ezért különösen javasolt az influenza elleni védőoltás.
  • Ismerjük fel az asztma fellángolásának kezdeti jeleit! Vezessünk tüneti naplót a kezelőorvos által megadott szempontok szerint. Romló tünetek mellett soron kívül is vegyünk részt orvosi kontrollvizsgálaton!
  • A gyomorégés gyakori panasz a terhesség előrehaladtával, és a reflux is képes felerősíteni az asztmás tüneteket. Ezt elkerülendő, kis adagokban, többször kevesebbet étkezzünk, étkezés után ne feküdjünk le egyből. A panaszokról érdemes gasztroenterológussal is konzultálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük