Ezeket javasolja asztmás kismamáknak a tüdőgyógyász - Íme a gyógyszerszedés szabályai

Vannak olyan gyógyszeres kezelések, amiket még terhesség alatt is folytatni kell, hiába szeretné abbahagyni a kismama - ilyen az asztma kezelése is.

asztma terhesség alatt

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Várandósság alatt a kismamák, ha csak lehet, inkább kerülnék a gyógyszerszedést. Olyan krónikus betegség, mint az asztma esetén azonban a magzat fejlődése szempontjából kockázatos a gyógykezelés abbahagyása.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, mire kell figyelni, hogy a saját és gyermekünk egészsége is biztonságban legyen.

Ezért fontos a jól beállított asztmakezelés 

Az asztma az alsó légutak krónikus gyulladásos betegsége. Meggyógyítani nem, de tünetmentessé tenni lehet a betegeket úgy, hogy az asztma ne korlátozza a hétköznapi tevékenységeik végzése közben.

- Az asztma kezelésének lényege, hogy elérjük a tünetmentes állapotot és a gyulladás kontrollálását a betegeknél. Ehhez az szükséges, hogy a mért vizsgálati adatok és tüneteik függvényében a gyógykezelést úgy állítsuk be, hogy a panaszok ne jelentkezzenek. Ezután az előírt dózisban a gyógyszereket szedni kell, mert csak így tudjuk megelőzni a tünetek fellángolását - mondta a szakorvos.

Romló légzésfunkció, kevesebb oxigén

A gyógyszerek elhagyásával vagy a kezelőorvos tudta nélkül történő csökkentésével a várandós betegek nem csak a saját egészségüket, hanem azt is kockáztatják, hogy a magzathoz nem jut elegendő, a megfelelő fejlődését biztosító oxigén. Ez a magzatnál a növekedés- és súlyfejlődés elmaradását okozhatja, és koraszüléshez is vezethet. A nem megfelelően kezelt asztma, a tünetek gyakori fellángolása növeli a preeklampszia kockázatát a terhesség alatt. Ez az állapot megnövekedett vérnyomással és fehérjevizeléssel jár együtt.

Dr. Potecz Györgyi ezért minden asztmás kismamának azt tanácsolja, hogy lehetőleg már a tervezett terhesség előtt, a várandósság alatt pedig rendszeresen konzultáljanak kezelőorvosukkal. Érdeklődjenek a várandósság alatt is biztonsággal szedhető készítményekről. 

- Várandós hölgyeknél a helyileg ható - inhalációs szteroidok és inhalációs rövid vagy nyújtott hatású béta-agonista hörgőtágító - készítményeket részesítjük előnyben. A belélegzett szteroidtartalmú gyógyszereket kis és közepes dózisban, az utasítások betartása mellett használva nem kell mellékhatásoktól tartani, nincs káros hatása a magzatra sem.

A legfontosabb tanácsok öt pontban

  • A gyógyszereket előírás szerint szedjük, ne csökkentsük, ne változtassunk az adagoláson a kezelőorvos tudta nélkül! Ne mulasszuk el a rendszeres, a kezelőorvos által javasolt kontrollt.
  • Ha korábban nem tettük, nagyon fontos a dohányzás abbahagyása - már a tervezés időszakában. 
  • Az asztma légúti fertőzések miatt is fellángolhat. Terhesség alatt ezért különösen javasolt az influenza elleni védőoltás.
  • Ismerjük fel az asztma fellángolásának kezdeti jeleit! Vezessünk tüneti naplót a kezelőorvos által megadott szempontok szerint. Romló tünetek mellett soron kívül is vegyünk részt orvosi kontrollvizsgálaton!
  • A gyomorégés gyakori panasz a terhesség előrehaladtával, és a reflux is képes felerősíteni az asztmás tüneteket. Ezt elkerülendő, kis adagokban, többször kevesebbet étkezzünk, étkezés után ne feküdjünk le egyből. A panaszokról érdemes gasztroenterológussal is konzultálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük