Nyáron még nehezebb lesz az asztmások élete - Kis odafigyeléssel enyhíthetők a tünetek

Az asztmások számára a nyár minden évben nehéz időszak, de szerencsére könnyen enyhíthetők a zavaró tünetek.

asztma-nyaron-borito
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben.

A pollenjelentés mellett azonban a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt szabadtéri programot szervez valaki - figyelmeztet dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa. A nyári hőségben a talajközeli ózon koncentrációja emelkedhet magasba, ilyenkor erre is érdemes figyelni, különösen a délutáni és kora esti órákban.

Milyen légszennyezettségi értékeket érdemes figyelni?

A levegőben található apró, szabad szemmel nem látható részecskék közt pollenek, égéstermékek, por is megtalálható, ezeket belélegezve az asztmásoknál jellemző gyulladt légutakat irritálják, felerősítik a tüneteiket. Asztmások esetében különösen a talajközeli ózon és a kisméretű részecske szennyezés értékének emelkedése okoz panaszokat, ilyenkor sok betegnél lépnek fel köhögési rohamok, jelentkezik nehézlégzés, mellkasi diszkomfort, bizonytalan, égő érzés a tüdő területén.

asztma-nyaron
Fotó: bluecinema / Getty Images Hungary

A légszennyezettség nemcsak önmagában jelent problémát. A légutakat irritáló szennyeződések belélegzése miatt az asztmás beteg érzékenyebb lehet más triggerekre, vagyis rohamot provokáló tényezőkre is. Így például a magas légszennyezettség idejére szervezett szabadtéri program után az otthonában található, egyébként panaszt nem okozó allergének, mint például a penész és a poratka is irritálhatja, fokozhatja a tüneteit.

Az ózon nyáron, a részecskeszennyeződések inkább télen okoznak gondot

A légszennyezettség bármelyik évszakban magas lehet. Télen a köd, pára és gyenge légmozgás miatt különösen a nagyvárosokban, forgalmas utak mellett, vegyes tüzelésű fűtés miatt, elsősorban a felhalmozódó kisméretű részecske szennyezés jelent gondot.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyári hőségben a talajközeli ózon koncentrációja emelkedhet magasba, ilyenkor erre is érdemes figyelni, különösen a délutáni és kora esti órákban.

Ezekre ajánlott figyelni nyáron az asztmás betegeknek:

  • A nyári időszakban inkább a kora reggeli órák alkalmasak, ha például a szabadban szeretnél futni, kerékpározni.
  • A mindennap használt útvonalakat érdemes úgy megtervezni, hogy kerülje a forgalmasabb utakat.
  • Indulás előtt ajánlott átnézni az aktuális légszennyezettség-jelentést, és csak akkor útnak indulni, ha az adott napra vonatkozó értékek a normál szint alattiak.
  • Ha valaki allergiás asztmában szenved, a pollenjelentést se felejtse el. Magas pollenkoncentráció vagy nagy hőség esetén inkább fontolja meg, hogy zárt térben edz, ilyenkor élvezze inkább a légkondicionálóval felszerelt edzőtermek kényelmét.
  • Ha az asztmás beteg nem szeretne lemondani a szabadban végzett mozgásról, akkor csökkentse a fizikai aktivitás mértékét vagy az idejét. 30 perc helyett tervezze 20 percesre az edzést, megerőltető futás helyett végezzen inkább laza kocogást.
  • Fontos a kezelőorvossal egyeztetni a szabadban végzett sportolásról. A szakember tanácsokat adhat a sport mellett szükséges gyógyszerekkel kapcsolatban is, amikre szükség lehet, hogy a tünetek ne rosszabbodjanak.

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok tisztítják a tüdőt, egészségesebbé tesznek, és még szépek is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük