Fájdalmas és kínos: így kezelheted otthon az aranyeret
Gyakori probléma, mégis csak kevés szó esik róla. Az aranyér kezelése otthon is lehetséges.

nagykep?cikkid=167482&kep=szuros kaktusz1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aranyérre sokan szégyenként tekintenek, noha ez teljesen megalapozatlan. A probléma természetéből adódóan azonban az orvosi beavatkozás kissé kínosnak tűnik, míg a műtét gyakran félelmet kelt. Szerencsére azonban erre nincsen minden esetben szükség, sőt, számos jól működő házi módszert is kipróbálhatsz.

Az aranyér definíciója szerint a végbélnyílás körüli érfonatok kitágulása, mely részben örökletes, részben pedig az ülő életmód, az általános mozgáshiány, a táplálkozás és az erőltetés következménye is lehet. Két fajtáját aszerint különböztetik meg az orvosok, hogy az a végbélnyíláshoz képest hol helyezkedik, így beszélhetünk külső és belső aranyérről. Ezek közül az előbbi kívülről is kitapintható változat otthon is hatékonyan kezelhető, míg a második urológus figyelmét igényli. Az aranyér kezelése során a cél az értágulat összehúzása és a gyulladás csökkentése, amit a következő módszerekkel otthon is megpróbálhatsz elérni.

Borogatás

Az egyik legegyszerűbb módszer az aranyér ápolására, ha egy jeges borogatást készítesz. Ehhez törj össze egy jégkockatartónyi jeget, majd tedd zacskóba, és helyezd egy puha felületre. Ha ezen ülsz nagyjából 10-15 percen keresztül, az segít az erek összehúzásában, sőt, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Túlzásba azonban ne ess, mert felfázhatsz. Nem ez az egyetlen lehetőség azonban.

Hatásos borogatás készíthetsz teából is, amihez válassz illatosítás és ízesítés nélküli, lehetőleg zöld teát. Mártsd a filtert meleg vízbe, majd helyezd az aranyérre, melynek a meleg és a teából kiázó csersav is jót tesz. A túlzottan forró borogatással azonban nagyon vigyázz, hiszen ettől megrepedhetnek az erek.

A borogatást ezek mellett végezheted erre a célra készült, vény nélkül kapható szerekkel és gyógyhatású készítményekkel is, melyekhez nem szükséges orvosi vizsgálat, ám roppant hatékonyak. Alkalmazásuk során mindig tartsd be a csomagoláson olvasható használati utasítást.

Számos gyógynövényből származó illóolaj hatásos keveréke a Panarom arany olaja, melyet kifejezetten az aranyér házi kezelésére fejlesztettek ki. A fájdalom, a gyulladás és az értágulat megszüntetésére az arany olajból naponta egy-három cseppet kell csak használnod két-három alkalommal a problémás területen.

Fürdő

Az aranyér kezelésének ideje alatt érdemes a zuhanyozást fürdőzésre cserélni. Ehhez engedj kellemes, meleg vizet a kádba, mely jótékonyan hat majd a gyulladásra. A fürdőzés hatásosságát növeli, ha felhúzott térdekkel helyezkedsz el a kádban, így a problémás területet könnyen átmelegíti a víz.

Ezt is szeretjük