Több mint 50 ezer forint járhat, és a nyugdíjba is beleszámít: kérd te is is ápolási díjat!
Neked is járhat, ha hozzátartozót ápolsz tartósan.

apolas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azok, akik otthonukban tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékossággal élő hozzátartozót ápolnak, gyakran nem tudnak mellette keresőtevékenységet folytatni, legalábbis nem nyolc órában.

Őket támogatja az ápolási díj, mely bár nem jelent akkora összeget, mely biztosítaná a megélhetést, segítség lehet, ezért érdemes tisztában lenni a részletekkel és igényelni, ha valaki megfelel a feltételeknek.

Kinek jár ápolási díj?

Ápolási díjat az a nagykorú hozzátartozó kaphat, aki tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását látja el, aki súlyosan fogyatékos személy - akár idős, demens beteg -, vagy tartósan beteg 18 év alatti személy gondozását, ápolását végzi. Pénzbeli segítséget jelent, mely független a jövedelmi helyzettől.

A hozzátartozó fogalomkörébe jogilag a jegyes kivételével a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő, valamint a testvér, az élettárs, az egyenes ágbeli rokon házastársa, a házastárs egyenes ágbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa tartozik bele.

Arról, hogy konkréten mi számít súlyos fogyatékosságnak, ez alapján pedig kinek az ápolása esetén jár az ápolási díj, ide kattintva tájékozódhatsz, létezik azonban magasabb összegű ápolási díj is, mely fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személy ápolása esetén állapítható meg. Ilyen, ha az ápolt személy segítség nélkül nem képes önállóan étkezni, tisztálkodni, öltözködni, illemhelyet használni, vagy lakáson belül segédeszköz igénybevételével sem tud közlekedni, és ezen feltételekből egyidejűleg három is teljesül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mekkora összeget jelent?

Az ápolási díj bruttó összege 2017-ben 31 000 forint, ebből azonban vonnak járulékot, így a nettó összeg 27 900 forint. A kiemelt ápolási díj az alapösszeg 180%-a, és annak jár, aki olyan személy gondozását, ápolását végzi, akinek rehabilitációja nem javasolt, egészségkárosodása jelentős, és önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes, illetve, aki olyan hozzátartozójának gondozását, ápolását végzi, aki után a magasabb összegű családi pótlékot miniszteri rendeletben meghatározott súlyosságú betegségre vagy fogyatékosságra tekintettel folyósítják.

Létezik emelt összegű ápolási díj is, ez az alapösszeg 150%-a, és annak jár, aki fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személyt ápol, de a kiemelt ápolási díjra való jogosultság feltételeinek nem felel meg. Az ápolási díjat a hivatalos megállapítás után - orvosi igazolás szükséges hozzá, és a járási hivatalhoz kell benyújtani - minden hónap 5-éig folyósítják. Ha az ápolt személy meghal, a folyósítást a halál időpontját követő második hónap utolsó napjával szüntetik meg.

Az ápolás munkának minősül?

Az ápolási díj tekintetében fontos tényező, ugyanakkor ellentmondásos pont, hogy akkor jár, ha az ápolást végző személy napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytat keresőtevékenységet - otthon végzett munka esetén nincs ilyen időtartam meghatározva. Akinek folyósítják az ápolási díjat, a járuléklevonás révén egészségügyi szolgáltatásra jogosult, illetve ki kell emelni azt is, hogy az ápolás időszaka szolgálati időre jogosít, vagyis a nyugdíjba is beleszámít.

Furcsa tehát a helyzet, miszerint az ápolás valamilyen mértékben munkának számít, hiszen nem lehet mellette nyolc órában dolgozni, ugyanakkor mégsem, hiszen az összeg egyfajta segítségnyújtást jelent csak, és nem éri el a minimálbér összegét sem. Nem véletlen, hogy számos hazai szervezet lobbizik azért, hogy emeljék fel legalább a minimálbér összegére - a kelet-európai országok közül is nálunk a legalacsonyabb a támogatás -, illetve minősítsék át foglalkoztatotti jogviszonnyá.

Azok elismerése, akik otthoni ápolást végeznek, kiemelten fontos kellene, hogy legyen, hiszen nemcsak nyolc, de 24 órás tevékenységet jelent táppénz és szabadság nélkül, melyet a családtagok az állami intézmények helyett végeznek el, és vállalnak magukra ilyenkor.

Ezt is szeretjük