Le lehet lassítani az Alzheimer-kór romlását: magyar kutatók értek el áttörést
Az epilepszia elleni gyógyszerek alkalmazása segítség lehet.

Alzheimer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Áttörést ért el az Alzheimer-kór esetén jelentkező epilepszia diagnosztizálásában egy magyar kutatócsoport. Az epilepsziás működészavar korai kezelése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását, és hozzájárulhat a betegek életminőségének megőrzéséhez is.

Ma Magyarországon közel kétszázezer Alzheimer-kórban szenvedő ember él, akiknek életminősége csak a korai diagnózissal és kezeléssel őrizhető meg.

Az Alzheimer-kór az epilepsziával is összefügg

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő betegek negyedénél epilepsziás rohamok mutathatóak ki, míg a páciensek felénél epilepsziás működészavar bizonyítható. Ez olvasható az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben működő Alzheimer-Epilepszia kutatócsoport közleményében.

A Nemzeti Agykutatási Program által támogatott magyar tudósok az agy elektromos tevékenységét 24 órán keresztül regisztráló, 32 csatornás Holter-EEG készülékkel vizsgálták a kutatásban részt vevő mintegy 80 beteget. Három év alatt gyűjtött adatok elemzésével mutatták ki az összefüggést az epilepszia és az Alzheimer-kór között.

Összefügg a két betegség terápiás módszere

A kutatás eredménye azért jelentős, mert az epilepsziás demens betegek állapota a többi Alzheimer-kóros beteghez viszonyítva kétszer gyorsabban romlik. Mivel az epilepszia tüneteinek enyhítésére számos gyógyszerrel rendelkezünk, ez az Alzheimer-kór ellen új terápiás támadáspont lehet Horváth András Attila, a csoport kutatóorvosa szerint. Az elsődleges eredmények azt mutatják, hogy bizonyos epilepszia elleni gyógyszerek alkalmazásával a betegek életminősége javítható, és állapotuk romlása lassítható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Külföldi szakértők méltatták a kutatást

Az eredményeket eddig 11 nemzetközi és hazai szakmai fórumon publikálták, többek között olyan neves orvosi folyóiratban is, mint a Journal of Alzheimer's Disease. Idén az Európai Neurológiai Akadémia Kongresszusán Amszterdamban mutatták be a kutatás eredményeit, neves szakértőkből álló bizottság döntése alapján a legfontosabb újdonságokat összegző szekcióban.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben zajló kutatómunka nemzetközileg is kiemelkedő, a témával ugyanis mindössze néhány kutatócsoport foglalkozik világszerte. A speciális, koponyán belüli EEG-elvezetéseket a magyarokon kívül mindössze egy kutatócsoport végez az Egyesült Államokban. Évente összesen 7,7 millió új demens beteget regisztrálnak világszerte. A demencia az egyik leggyakoribb időskori betegség, előfordulása az átlagéletkor emelkedésével évről évre nő. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór.

Ezt is szeretjük