Háromszorosára nő a vakok száma 2050-re: komoly oka van, hogy egyre több ember lesz érintett
Komoly növekedés várható a szürkehályogműtétek sikeressége ellenére is.

vakság
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jelenlegi nagyjából 36 millióról 115 millióra, vagyis mintegy háromszorosára nő a vakok száma 2050-re a világ népességének növekedése és öregedése nyomán, állapították meg a kutatók.

A The Lancet Global Health című folyóiratban közölt eredmények szerint a következő 33 évben szintén csaknem megháromszorozódik, vagyis a jelenlegi 217 millióról 588 millióra nő azoknak a mérsékelttől a súlyosig terjedő látáskárosodással élőknek a száma, akik sem szemüveggel, sem kontaktlencsével, sem műtéttel nem korrigálják a rossz látásukat.

Az egészségügyi fejlesztések segítettek

A 188 országra kiterjedő adatok vizsgálata révén a szakemberek azt is megállapították, hogy a vakság elterjedtsége, vagyis az egyes populációkra jutó vakok száma az 1990-ben mért 0,75%-ról 0,48%-ra csökkent 2015-re.

Ugyanezen idő alatt a mérsékelttől a súlyosig terjedő látáskárosodás előfordulási aránya 3,83%-ról 2,9%-ra csökkent. Mindez szinte biztosan az olyan egészségügyi fejlesztéseknek köszönhető, mint például a szürkehályogműtétek, mondta Rupert Bourne, a nagy-britanniai Anglia Ruskin University munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A látáskárosultak száma mégis nő

A világ népességének növekedésével és öregedésével párhuzamosan azonban a nyers számok tovább nőnek. A látási problémák többsége öregkorban jelentkezik. A tanulmány készítői nem vették számításba a diagnosztizálásban, a kezelésben és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben bekövetkező lehetséges pozitív változásokat, mert senki nem tudja megjósolni, hogy pontosan mik is lesznek azok.

A cikk az ajánló után folytatódik

A látáskárosodással élők számának növekedésével párhuzamosan muszáj lépéseket tenni a jelenlegi kezelési módszerek globális, regionális és országos szintű fejlesztésére, mondta Bourne. Továbbá hangsúlyozta, hogy ez bizonyítottan megtérülő befektetés. Az ilyesfajta kezelésekkel javítható az életminőség, és gazdasági haszonnal is járnak, mivel az embereknek nem kell felmondaniuk a munkahelyükön.

Ezt is szeretjük