7 jel, hogy el kell távolítani az anyajegyed

Ha figyeled a bőrödön megjelenő változásokat, időben észreveheted a jeleket, melyek akár daganatos megbetegedésre is utalhatnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyajegyek többsége ártalmatlan bőrjelenség, mely csupán esztétikai gondot okozhat. Mivel számuk gyermekkortól kezdve szaporodik, nem kell minden egyes új anyajegy megjelenésénél aggódnod. Az óvatosság és a rendszeres kontroll azonban feltétlenül szükséges, ugyanis az atípusos anyajegyet és a bőrrákot szinte kizárólag szakember tudja felismerni, ha szükséges, eltávolítani.

Mitől alakul ki anyajegy?

Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak lehetnek: leggyakrabban azonban néhány milliméteresek, feketék vagy barnák, kör alakúak vagy szabálytalanok, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Közös bennünk, hogy a határvonaluk mindig éles.

Kialakulásuk leginkább a bőrt ért UV-sugárzástól függ, vagyis minél több sugárzással találkozol, annál több anyajegyed alakulhat ki. Egyes hormonális változásoknál, így természetesen a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek.

Az úgynevezett atípusos anyajegyek, melyekből bőrrák fejlődhet ki, családi hajlamként öröklődhetnek, tehát fokozott orvosi felügyeletet igényelnek. Közös jellemzőjük, hogy alakjuk szabálytalan, színük a rózsaszíntől a feketéig változhat, valamint különböző keménységű területek különíthetőek el bennük. Az anyajegyből kialakuló bőrrák - melanoma malignum - az esetek több mint felében már meglévő anyajegyekből alakul ki, vagyis a több anyajegy nagyobb kockázatot jelent.

Az anyajegy és a melanoma megkülönböztetése

Teljesen biztonsággal csak szakember tudja megmondani, hogy közönséges anyajegyről vagy melanomáról van-e szó. Ő egyrészt egy speciális nagyítóval - úgynevezett dermatoszkóppal - vizsgálja meg az anyajegyet, ha pedig a látvány nem egyértelmű, a kimetszett bőrdarabot szövettani vizsgálatnak kell alávetni.

Ami szabad szemmel is látható, az az, hogy a közönséges anyajegy határai élesek, míg a melanoma elmosódott kontúrokkal rendelkezik. Míg mindkét bőrjelenség gyakoribb a napsugárzásnak kitett területeken, addig az atípusos anyajegy éppen a ruhával fedett testrészeken jelenik meg sűrűbben. Az életkor előrehaladtával nagyobb a rosszindulatú elváltozások kockázata, így a szakorvosi ellenőrzéseket is gyakrabban ajánlatos megejteni.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha egy meglévő anyajegyen változás mutatkozik, mindenképpen fordulj orvoshoz. Elsősorban a viszketés, a bőr érzékennyé válása, illetve fájdalma utal arra, hogy baj lehet. Ám ezen kívül is van még pár jel, melyre érdemes odafigyelned.

Gyanús tünetek

  • Megváltozik a mérete, növekszik.
  • Felszíne karfiolszerűvé válik.
  • Elmosódik a határa.
  • Vérezni kezd.

Az anyajegyek eltávolítása

Leginkább akkor indokolt eltávolítani egy anyajegyet, ha gyanúsnak tűnik, ha esztétikailag vagy az elhelyezkedése miatt zavaró - például öltözködésnél, borotválkozásnál visszatérő irritációnak van kitéve.

Szakszerű eltávolítás esetében az egészben, ép széllel kimetszett darabokat minden esetben szövettani vizsgálatra küldik, a rosszindulatúság gyanúja esetén pedig még a műtét előtt onkodermatológus - bőrgyógyász-onkológus - vizsgálja meg, és tesz javaslatot a műtéti tervre.

Műtéti technikák

Anyajegyet el lehet távolítani lézerrel, cryosebészetileg, de dr. Kathó Jenő, az Oxygen Medical plasztikai sebésze szerint a legbiztonságosabb a szikével történő kimetszés - minden irányban ép széllel és korrekt szövettani vizsgálattal. A lézerrel történő vaporizálás vagy a cryosebészet során alkalmazott fagyasztás esetén nem lehet szövettant készíteni, így nem kapsz választ a legfontosabb kérdésekre, vagyis arra, hogy pontosan mit vettek le, és volt-e benne rosszindulatúságra utaló jel.

Ép széllel, egészben lézerrel is ki lehet metszeni az elváltozást. Ha ugyanis kellő távolságban vezetik a metszést, és nem éri az anyajegy határát hőkárosodás, készülhet korrekt szövettani vizsgálat. Ennek az eljárásnak azonban az a hátránya, hogy a seb bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni.

Marad-e nyoma?

A műtét után következik a bőrhiány zárása, mely a helytől, nagyságtól, iránytól, a bőr milyenségétől függően változatos lehet.

Egyszerű esetben a metszést követően a sebszéleket össze lehet varrni.
A hegkorrekciók egy része gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nem megfelelő irányú hegeket jó irányúvá kell tenni a szebb gyógyulás érdekében.

Bonyolultabb esetekben a seb környezetéből kell különböző módokon bőrt elcsúsztatni a bőrhiány zárása céljából. Máskor a test egyéb helyéről válhat szükségessé a bőr átültetése. Amennyiben a beavatkozást végző sebész kellő gyakorlattal rendelkezik, a későbbiekben nem merülnek fel esztétikai problémák.

OLVASD EL EZT IS!

laptop no
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

Ezt is szeretjük