Veszélyes, daganattá alakuló anyajegyek

Hogy kerüld el a melanomát?

Anyajegy jelent meg a karodon? Esetleg a már meglévő indult növekedésnek?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Anyajegynek elvileg csak azt a pöttyöt nevezhetjük, mely már a születéskor jelen volt a bőrön. A későbbiekben keletkezők már a fényhatás és az életkor függvényében képződnek, és könnyen veszélyessé válhatnak. Érdemes tehát figyelemmel kísérni a bőrödet, és az újonnan felbukkanó foltokat szakembernek megmutatni.

Ha a bőrödön az alábbi jeleket tapasztalod, akkor azonnal fordulj bőrgyógyászhoz, aki további vizsgálatokra küld.

  • Szaporodó anyajegyek bárhol a testen.
  • Valamelyik anyajegy alakja hirtelen szabálytalanná változik.
  • Egy anyajegy furcsa elszíneződése.
  • Az anyajegyek növekedésnek indulnak.
  • Gyulladásos, nyílt seb, amely nem gyógyul be három hétig.
  • Száraz, fájdalmas vagy viszkető pirosas felület a bőrön, mely időnként kérgesedni kezd.
  • Sima kinövés domború szélekkel.
  • Gyöngyszerű vagy áttetsző, anyajegyszerű csomó a bőrben, amely lehet piros, fehér, barna vagy fekete.
  • Fehér vagy sárga, hegszerű folt.

Az anyajegyek elváltozásai nem feltétlenül rosszindulatúak, tehát nem kell pánikba esni, de elbagatellizálni sem szabad a problémát. A bőrrák esetében szerencsére magas a gyógyulási arány. Különböző típusait azon sejtek alapján nevezik el, amelyeket a kóros elváltozás érint. A bőrrákok körülbelül 95%-a bazális, vagyis pikkelyes típusú, melyek gyógyulási aránya 95% feletti. A pikkelyes bőrrák potenciálisan veszélyesebb, mivel gyorsabban terjed. A bőrrák okozta halálozások 75%-áért a melanoma malignum a felelős, amely a legsúlyosabb bőrráktípus. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a bőrt érintő daganatos betegségeknek mindössze 5%-a tartozik ebbe a típusba, és ezek is - korai felismerés esetén - 90%-ban gyógyíthatóak.

Miért a bőrgyógyász?

A bőr-onkológia tulajdonképpen a bőrgyógyászok kezében van. Az onkológus szakorvos nem foglalkozik bőrdaganatokkal, a sebész pedig egyáltalán nem nyúlhat hozzá, amíg a bőrgyógyász nem látta a problémát.

A tapasztalt bőrgyógyászok ugyan szabad szemmel is el tudják dönteni, hogy az anyajeggyel van-e probléma, de az alapos vizsgálathoz elengedhetetlen, hogy egy speciális műszer, az úgynevezett dermatoszkóp alatt is szemügyre vegyék az anyajegyeket. Ezzel az eszközzel pontosan meg lehet mondani, hogy milyen a pigment elhelyezkedése, le lehet, vagy le kell-e venni az anyajegyet. Maga a dermatoszkóp kicsit komolytalanul néz ki, leginkább egy kisebbfajta kalapácsba oltott nagyítónak tűnik, valójában azonban élet-halál műszere lehet.

Anyajegyszűrés

A szűrés során a bőrgyógyász az összes anyajegyedet megvizsgálja, a hajas fejbőrtől kezdve egészen a talpig. A teljes vizsgálat ennek ellenére nem túl hosszadalmas, körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lézer kontra szike

Ha az orvos úgy ítéli, hogy az anyajegyet, illetve bőrelváltozást le kell szedni, akkor sem kell aggódnod. A beavatkozásra helyi érzéstelenítésben kerül sor, az anyajegyet sebészi úton, kimetszéssel távolítják el. A lézeres műtéti eljárást azért nem előnyös választani, mert a beavatkozás után sok esetben visszanő az anyajegy, továbbá – a hiedelemmel ellentétben – a heg sem lesz kisebb. A szakszerű anyajegy-eltávolításnak nincsenek rizikófaktorai. Bár a laikus orvosi köztudatban még mindig keringenek olyan rémtörténetek, hogy egy ilyen jellegű beavatkozásba bele lehet halni, de ezeknek a haláleseteknek egyszerűen az áll a hátterében, hogy túl későn távolították el az anyajegyet.

Ezekben az esetekben azonnal szakemberhez kell fordulni. Tehát az éves szűrővizsgálatok mellett elengedhetetlen bőröd folyamatos önvizsgálata, hiszen így veheted észre legkönnyebben a figyelmeztető jeleket.

Ezt is szeretjük