Szedhet allergiagyógyszert, aki babát vár? Az allergológus szerint vigyázni kell

Allergológus szakértő beszél az antihisztaminok szedésével kapcsolatban felmerülő problémákról.

Antihisztamin terhesség alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyos betegségek esetén, gyógyszerek mellett vagy várandósság alatt nem szedhető bármilyen allergia elleni gyógyszer. 

Az antihisztaminok szedésével kapcsolatban gyakran felmerülő problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

Szedhet antihisztamint, aki babát vár?

A várandósság alatt szedett gyógyszerek esetében mindig mérlegelni kell a hasznot és a kockázatot. Kockázat, ha a kismama nem tud nyugodtan pihenni, feszült, rossz a közérzete, a szervezetében keringő sejtszintű allergiás átvivő anyagok pedig átjutnak a magzatba is. A babának és a mamának sem jó tehát, ha nem kezelik a tüneteket. 

- Antihisztamin-készítményt várandósság alatt és a szoptatás időszakában csak orvosi konzultáció alapján lehet szedni. Tablettából, szemcseppből is létezik olyan, ami szedhető, de a helyileg felszívódó szteroid orrspray is használható orrdugulásra. Viszketésre is tudunk krémet ajánlani attól függően, hogy a kismama a terhességnek melyik hónapjában jár. Ha pedig egyik megoldás sem válik be, a természetes módszerek, a tengervizes orrspray, az orrmosó vagy a Rhinolight fényterápia segíthetnek.

Más hatóanyag más tünetet kezel

Antihisztaminokkal az allergiás tünetek enyhíthetők. A készítményekből széles választék áll rendelkezésre, több közülük recept nélkül is beszerezhető. Tudni kell azonban, hogy ezek a termékek nemcsak csomagolásukban, hatóanyagukban is különböznek. Így, amelyik kiválóan beválik például orrfolyás, orrviszketés esetén, az nem a legjobb választás a viszkető, allergiás bőrtünetekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bizonyos betegségek esetén óvatosságot igényelnek

A különböző készítmények mellékhatásainak részletes felsorolását a betegtájékoztató tartalmazza. A gyógyszerek felírása vagy - recept nélkül kapható készítmények esetében - beszerzése előtt erről mindig tájékozódni kell. Néhány gyógyszer ugyanis - antidepresszánsok és bizonyos gombaellenes szerek - antihisztaminnal szedve egymással kölcsönhatásba kerülhet. 

- A rendszeresen szedett, egyéb gyógyszerekről ezért mindig tájékoztassuk a kezelőorvost, mert ellenkező esetben az együtt adott gyógyszerek a lebomlásuk során megváltoztathatják a másik szer lebomlását, felszívódásuk, hatásuk változhat, esetleg a hatás elhúzódóvá válik.

Csökkentik a dózist

Az antihisztaminok szedésének gyakori buktatója, hogy, ha a gyógyszer szedése álmosító hatású, a betegek hajlamosak csökkenteni az előírt mennyiséget. Így a teljesítőképességük ugyan javulni fog, ám a csökkentett hatóanyag-mennyiség miatt az allergiás tüneteik ismét felerősödnek. 

A mellékhatásoktól tartva nem szedik

Az első generációs antihisztaminok esetében valóban gyakrabban jelentkeznek mellékhatások - például szájszárazság, kettős látás vagy vizelet-visszatartás. A második generációs készítmények esetében azonban jelentősen kevesebb mellékhatással kell számolni. Az alkohol egyidejű fogyasztására azonban figyelni kell, mert a bizonyos típusú második generációs antihisztaminoknál jelentkező, enyhe álmosító mellékhatás alkohollal együtt fogyasztva fokozódhat.

Túl rövid ideig szedik

Az antihisztaminok szedésének időtartama mindig a kiváltó októl függ. Pollenallergia tüneteire akár egész pollenszezonban szedhetőek. Hosszútávon alkalmazva inkább hatékonyak, mintha csak magas pollenkoncentráció idején alkalmazzák őket. A gyógyszerek hatása már a bevételt követő fél óra elteltével érezhető, a legjobb hatás eléréséhez azonban általában egy-két óra szükséges.

Fontos szem előtt tartani, hogy az allergiás tüneteket nem minden esetben szünteti meg önmagában az antihisztamin-készítmény. Az esetek jelentős részében kombinációban alkalmazzák, a tünetek alapján személyre szabottan átgondolva más gyógyszerre is szükség lehet.

Bőrtünetek képeken

Akár a rovarcsípés utáni bőrtünetekről, akár az ételek okozta pöttyökről és foltokról vagy a gyógyszer okozta pirosságról van szó, fontos azonnal felismerni őket, hiszen a kezelés gyors sikere múlhat rajta. 

Másképp néz ki a gyógyszer- és az ételallergia: a bőrön látható először

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük